avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare drepturi litigioase
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare drepturi litigioase

Printr-un act sub semnatura privata, eventual incheiat la un cabinet de avocatură, poate o persoană să-si vândă dreptul de proprietate asupra unui teren pentru care se afla in litigiu, pe rolul instantelor, intr-o actiune de revendicare imobiliara (vanzatorul fiind, evident, reclamantul din cauza civila de pe rol,)?
Sigur ca da, mai ales ca instanta trebuie sa ia act de aceasta cesiune.
Retractul litigios este acea operatiune juridica prin care, daca una dintre parti a vandut in conditiile legii un drept litigos, adversarul acesteia poate sa elimine din proces persoana care a cumparat dreptul litigios, platindu-i suma cu care a cumparat dreptul litigios impreuna cu dobanzile si cheltuielile aferente, conform art. 1402 C.civ.

Drepturi litigioase care se pot vinde:

Cesiunea (vanzarea) unui drept litigios poate avea ca obiect orice drept, real ori de creanta, fie un drept de proprietate intelectuala, drepturi succesorale, daca spre exemplu privesc masa de impartit sau cand exista neintelegeri intre mostenitori. Spre deosebire de o vanzare-cumparare obisnuita, vanzarea dreptului litigios este un contract in care partile nu cunosc existenta dreptului lor din momentul realizarii acordului de vointa. Dimpotriva, de aceea contractul este unul aleatoriu, caci vanzatorul nu poate garanta cumparatorului ca va castiga procesul.

Exista insa si interdictii cu privire la drepturile litigioase care pot fi vandute. Astfel, sunt interzise sub orice forma instrainarile unor terenuri aflate in litigiu pana la data ramanerii irevocabile si definitive a hotararii date in procesul respectiv. De asemenea, judecatorii, procurarii si avocatii nu pot cumpara drepturi litigioase care sunt de competenta curtii de apel in a caror circumscriptie isi exercita profesia sau functia. Iar procurorii de la Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu pot cumpara drepturi litigioase indiferent de locul in care s-ar judeca procesul respectiv pe teritoriul Romaniei.

Conditiile retractului litigios

Cu alte cuvinte, pentru ca retractul sa fie unul valabil este obligatoriu sa existe:
-un proces aflat in curs de judecata de fond, atat la momentul realizarii cesiunii dreptului cat si la momentul efecutarii retractului litigios.
-cesiune sa se faca in schimbul unui pret. Cu alte cuvinte nu poate exista retract litigios in cazul contractului de intretinere, schimb ori donatie, contracte care nu au pret.
-exercitarea retractului trebuie sa fie insotita de remiterea pretului, a cheltuielilor si a dobanzilor aferente, asa cum se specifica in art. 1402 C civ.
-retractul sa fie exercitat in fata instantei de juecata sau sa fie notificat pe cale extrajudiciara

Cazuri in care nu se poate efectua retractul litigios

Legea prevede limitativ ca nu se poate exercita retractul litigios in urmatoarele cazuri:
-cand cesiunea s-a facut catre un comostenitor sau un coproprietar al dreptului cedat
-cand cesiunea s-a facut de la un creditor pentru a plati o creanta
-cand cesiunea s-a facut catre posesorul fondului asupra caruia exista litigiul

Efectele retractului litigios

Cel mai important efect al retractului litigios este stingerea procesului, pentru ca cel care il exercita - retractantul - dobandeste in fapt atat calitatea de reclamant cat si cea de parat in acelasi proces, ceea ce nu este posibil in materie procesuala. Cedentul, cel care a vandut dreptul litigios, nu va putea cere retractantului sa ii plateasca pretul cesiunii in cazul in care nu il primeste de la cesionar, deoarece nu s-a format nici un raport juridic intre acestia.
Am uitat un amanunt important: reclamantul din proces vrea sa vanda dreptul sau litigios nu celeilalte parti, ci unui tert, persoana care nu este parte in proces.Adica, el vrea sa vanda pur si simplu, iar tertul care vrea sa cumpere, este de acord sa-si asume riscul pierderii proesului, mai ales ca, fiind vorba de o revendicare imobiliara, considera ca are toate sansele sa castige acest proces.De asemenea, reclamantul-vanzator şi tertul-cumparator nu au datorii (creante) unul fata de celalalt. Daca terenul nu ar fi in litigiu, ar fi o vanzare purta si simpla, imobil contra pret.Singura diferenta este ca exista acest proces de revendicare (altcineva a ocupat terenul abuziv, fara vreun act, cu cativa ani in urma).
Ce se intampla in situatia in care tertul-cumparator nu depune in instanta contractul de vanzare al dreptului litigios? ...reclamantul-vanzator se prezinta in continuare, pronuntandu-se o hotarare cu referire la acesta din urma.
Acest drept litigios (vanzare drept litigios) este supus impozitarii? Daca da, care este procentul?
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Retract litigios (speta) alynotza01 alynotza01 reclamantul R. a chemat in judecata pe paratul P. cerand obligrea acestuia la restituirea imprumutului de 10 000 000 lei.In instanta, paratul a contestat ... (vezi toată discuția)
Ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea de drept litigios ? muraruelena muraruelena ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea de drept litigios ? - sunt unic mostenitor - am probleme si nu pot sa fac acum mostenirea - pana a ... (vezi toată discuția)
Retract litigios bianca21058 bianca21058 Am cumparat drepturile litigioase intr-un partaj . Am inaintat in instanta cerere ca intervienient si acum 2 dintre parati au invocat retractul litigios .. ... (vezi toată discuția)