avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare drepturi litigioase
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare drepturi litigioase

Printr-un act sub semnatura privata, eventual incheiat la un cabinet de avocatură, poate o persoană să-si vândă dreptul de proprietate asupra unui teren pentru care se afla in litigiu, pe rolul instantelor, intr-o actiune de revendicare imobiliara (vanzatorul fiind, evident, reclamantul din cauza civila de pe rol,)?
avluci a scris:

Retractul litigios este acea operatiune juridica prin care, daca una dintre parti a vandut in conditiile legii un drept litigos, adversarul acesteia poate sa elimine din proces persoana care a cumparat dreptul litigios, platindu-i suma cu care a cumparat dreptul litigios impreuna cu dobanzile si cheltuielile aferente, conform art. 1402 C.civ.

Drepturi litigioase care se pot vinde:

Cesiunea (vanzarea) unui drept litigios poate avea ca obiect orice drept, real ori de creanta, fie un drept de proprietate intelectuala, drepturi succesorale, daca spre exemplu privesc masa de impartit sau cand exista neintelegeri intre mostenitori. Spre deosebire de o vanzare-cumparare obisnuita, vanzarea dreptului litigios este un contract in care partile nu cunosc existenta dreptului lor din momentul realizarii acordului de vointa. Dimpotriva, de aceea contractul este unul aleatoriu, caci vanzatorul nu poate garanta cumparatorului ca va castiga procesul.

Exista insa si interdictii cu privire la drepturile litigioase care pot fi vandute. Astfel, sunt interzise sub orice forma instrainarile unor terenuri aflate in litigiu pana la data ramanerii irevocabile si definitive a hotararii date in procesul respectiv. De asemenea, judecatorii, procurarii si avocatii nu pot cumpara drepturi litigioase care sunt de competenta curtii de apel in a caror circumscriptie isi exercita profesia sau functia. Iar procurorii de la Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie precum si judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu pot cumpara drepturi litigioase indiferent de locul in care s-ar judeca procesul respectiv pe teritoriul Romaniei.

Conditiile retractului litigios

Cu alte cuvinte, pentru ca retractul sa fie unul valabil este obligatoriu sa existe:
-un proces aflat in curs de judecata de fond, atat la momentul realizarii cesiunii dreptului cat si la momentul efecutarii retractului litigios.
-cesiune sa se faca in schimbul unui pret. Cu alte cuvinte nu poate exista retract litigios in cazul contractului de intretinere, schimb ori donatie, contracte care nu au pret.
-exercitarea retractului trebuie sa fie insotita de remiterea pretului, a cheltuielilor si a dobanzilor aferente, asa cum se specifica in art. 1402 C civ.
-retractul sa fie exercitat in fata instantei de juecata sau sa fie notificat pe cale extrajudiciara

Cazuri in care nu se poate efectua retractul litigios

Legea prevede limitativ ca nu se poate exercita retractul litigios in urmatoarele cazuri:
-cand cesiunea s-a facut catre un comostenitor sau un coproprietar al dreptului cedat
-cand cesiunea s-a facut de la un creditor pentru a plati o creanta
-cand cesiunea s-a facut catre posesorul fondului asupra caruia exista litigiul

Efectele retractului litigios

Cel mai important efect al retractului litigios este stingerea procesului, pentru ca cel care il exercita - retractantul - dobandeste in fapt atat calitatea de reclamant cat si cea de parat in acelasi proces, ceea ce nu este posibil in materie procesuala. Cedentul, cel care a vandut dreptul litigios, nu va putea cere retractantului sa ii plateasca pretul cesiunii in cazul in care nu il primeste de la cesionar, deoarece nu s-a format nici un raport juridic intre acestia.


Imi puteti spune va rog legea care reglementeaza interdictia cu privire la drepturile litigioase care pot fi vandute.
mare atentie, una este retractul litigios si una este cesiunea de drept litigios. Cel care a vandut dreptul litigios nu a vandut terenul a vandut doar dreptul (terenul nu avea voie sa-l vand)
Bună ziua,

Nu doresc să deschid un nou subiect, întrebarea mea fiind legată de acest subiect.

Se poate invoca retractul împotriva unui contract de vânzare având ca obiect o moștenire, încheiată pe art. 1747 Noul Cod Civil, la care prețul trebuie plătit din moștenire la finalizarea dezbaterii succesorale, și la care există un act adițional (denumit "declarație" dată în fața notarului, înainte de invocarea retractului) prin care cumpărătorul se angajează să o îngrijească pe vânzătoare și din fructele moștenirii?

Vă mulțumesc.
vanzare drepturi litigioase

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retract litigios (speta) alynotza01 alynotza01 reclamantul R. a chemat in judecata pe paratul P. cerand obligrea acestuia la restituirea imprumutului de 10 000 000 lei.In instanta, paratul a contestat ... (vezi toată discuția)
Ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea de drept litigios ? muraruelena muraruelena ce diferenta este intre retractul litigios si cesiunea de drept litigios ? - sunt unic mostenitor - am probleme si nu pot sa fac acum mostenirea - pana a ... (vezi toată discuția)
Retract litigios bianca21058 bianca21058 Am cumparat drepturile litigioase intr-un partaj . Am inaintat in instanta cerere ca intervienient si acum 2 dintre parati au invocat retractul litigios .. ... (vezi toată discuția)