avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducerea programului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducerea programului de lucru

somaj tehnic .... , concediu fara plata .... , reducerea programului de llucru la 4 zile pe saptamanasi / sau 4-6 ore pe zi...:X-(
in ce conditii se poate lua aceasta din urma decizie ? ce reprezinta cea de-a 5 zi ( libera) sau restul de 4- 2 ore ( libere) ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:22, 12 Iunie 2009
Modificarea programului de lucru convenit in contractul de munca se poate face doar cu acordul partilor.
Doar in aceste conditii este legal.

Toate situatiile postate de catre dvs sunt legale daca sunt respectate prevederile legale in materie.
1. Se poate intrerupe temporar activitate. In acest caz, c.i.m. este suspendat din initiativa angajatorului, iar salariatul va primi o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat. Pe durata întreruperii temporare salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
2. Pentru concediul fara plata este necesar sa aveti o cerere din partea salariatului.
3. Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
Prin urmare, pentru a se modifica timpul de munca este necesar incheierea unui act aditional la c.i.m.
Daca se incheie act aditional pentru reducerea timpului de lucru, se reduce proportional salariul, in rest, ce alte efecte are asupra angajatului, ar a angajatorului? In strainatate este posibil, s-a si aadoptat in SUA, Germania, ar in Romania nu am intalnit cazuri (in afara de varianta cu somaj tehnic sau conceiu fara plata pt 1 zi din saptamana).
1. Nu inteleg intrebarea! Efectele sunt in intrebarea dvs.
3. N-am inteles ce este posibil in SUA, Germania si in Romania nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea duratei muncii irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa-mi spuneti daca in calitate de angajator am posibilitatea legala sa modific in contractul angajatilor, la capitolul durata ... (vezi toată discuția)
Modificare prin decizie a timpului de lucru corina_alice corina_alice Buna ziua, As vrea sa va intreb daca un angajator poate modifica prin decizie timpul de lucru de la 8 la 4 ore si numai catorva angajati. Informarea ... (vezi toată discuția)
Reducere program de lucru la -6 ore-cu reducerea nivelului de salarizare cristina_mihaela cristina_mihaela Unitatea in cadrul careia lucrez, invocand \" probleme financiare\"; doreste a reduce programul de lucru la 6 ore cu reducerea corespunzatoare a salariului; ... (vezi toată discuția)