avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine sterge penalitaile prescrise de la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine sterge penalitaile prescrise de la asociatia de locatari? Asociatia?

Buna ziua

In 2010 am beneficiat de lege 175/2010 privind scaderea penalitatilor pentru plata integrala a debitului catre asociatie.Am achitat tot debitul in valoare de 2500 ron , si am ramas cu penalitati de 1100 ron, deoarece presedintele asociatie de la aceea vreme nu a vrut sa le stearga , "pentru ca nu este moral fata de ceilalti locatari"
Acum s-a schimbat Presedintele si doresc sa imi pun bransament individual pentru apa. Pentru a pune acest bransament , am nevoie de o adeverinta de la asociatie.Noul presedinte imi spune ca nu imi poate elibera adeverinta din cauza penalitatilor, dar recunoste ca dosarul meu este in regula privind legea 175/2010, si in acelasi timp ca s-a prescris datoria.
Intrebarea mea este : Cine sterge penalitaile in cazul meu ? desi trebuia sa beneficiez de legea 175/2010 , plus ca acum au trecut 4 ani si am inteles ca penalitaitle s-au prescris.
Cel mai recent răspuns: mirceabun1 , utilizator 09:50, 3 Octombrie 2014
Daca dosarul din 2010 este temeinic,pe cale de consecinta ar trebui ca noul presedinte in comitetul executiv sa dispuna decizie in consecinta
Daca presedintele nu intelege sa incheie documentul,numai instanta de judecata poate dispune hotarare judecatoreasca prin care sa dispuna perescrierea debitului
Cine trebuie sa mearga catre instanta pentru rezolvarea acestei spete ? Asociatia ? sau eu sa dau asociatia in judecata?
Daca vechiul presedinte nu v-a anulat penalizarile, desi indeplineati conditiile din legea 175/2010 si aceste penalizari sunt inca pe lista de intretinere ca restanta, inseamna pur si simplu ca aveti aceasta restanta de plata si deci nu vi se poate elibera adeverinta.

Nici penalizarile, nici cotele, indiferent de vechimea lor, nu se prescriu de la sine, ci numai printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-o decizie a comitetului executiv al asociatiei.

Noul presedinte ar putea sa convoace o sedinta a comitetului executiv la care sa participati si dv. in care sa va exprimati punctul de vedere, sedinta in care comitetul va decide ce sa se intample cu acele penalizari: ori vi se sterg pentru ca indeplineati conditiile legale, avand in ordine dosarul cu pricina, si pentru ca in lege nu se fac consideratii de ordin moral sau.... vi se mentin pentru ca membrii comitetului impartasesc parerea vechiului presedinte.

Daca vi se mentin, atunci dv. sunteti cel care trebuie sa cheme asociatia in judecata pentru stergerea acestor penalizari in conformitatecu Legea 175/2010 ale carei conditii le-ati indeplinit la vremea respectiva.

mirceabun1 a scris:
In 2010 am beneficiat de lege 175/2010 privind scaderea penalitatilor pentru plata integrala a debitului catre asociatie.Am achitat tot debitul in valoare de 2500 ron , si am ramas cu penalitati de 1100 ron, deoarece presedintele asociatie de la aceea vreme nu a vrut sa le stearga , "pentru ca nu este moral fata de ceilalti locatari"

Pai in anul 2010 NU ati beneficiat de legea 175 din cate ne relatati. Daca beneficiati de scutirea de plata penalizarilor, acestea dispareau atunci. Asa ca nu ati beneficiat.
Dar ca sa ne lamurim un pic poate ne explicati mai multe.
In 2010 cand v-ati propus sa achitati integral debitul, pentru a beneficia de scutirea penalizarilor, ati facut o intelegere scrisa, un angajament scris, cu termene, clauze, conditii... semnat, acceptat atat de presedinte cat si de dumneavoastra, act din care sa rezulte ca dumnaevaostra achitati (ati achitat) debitul in suma de 2500 lei la data (sau pana la data) si ca vi se anuleaza penalizarile in suma de 1100 lei?
Daca aveti acel document, este valabil si astazi. In baza acestui document trebuia sa-l obligati pe fostul presedinte (prin avocat, executor, judecator...) sa-si indeplineasca obligatia de a sterge penalizarile asa cum dumneavoastra v-ati indeplinit obligatia de a achita debitul.
Dar daca in 2010 nu ati incheiat o asemenea intelegere scris si-ati platit debitul, asta nu va scuteste de plata penalizarilor.
Sau daca in 2010 cand ati platit debitul presedintele v-a spus ca nu vi se pot anula penalizarile pentru ca furnizorii nu le anuleaza pe cele facturate catre asociatie, inseamna ca ati acceptat atunci aceasta situatie. Iar asociatia platind acele penalizari catre furnizori, trebuie sa le recupereze doar de la restantieri, asa ca dumneavoastra, neavand cum sa impuna aceste penalizari facturate de furnizori proprietrilor care nu aveau restante.
Adica depinde foarte mult de documentele incheiate atunci, de penalizarile anulate sau nu de furnizori s.a.m.d.

Aveti dreptate , am gresit in exprimare, ar fi trebuit sa beneficiez de legea 175/2010, dar nu s-a intamplat asa.Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2014
mirceabun1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati conform 175/2010 PROPIETARap PROPIETARap 1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare ... (vezi toată discuția)
Legea175/2010 claaud33 claaud33 am avut datorii la intretinere pe care le-am achitat in totalitate pe 8 noiembrie 2011, mai beneficiez de stergerea penalitatilor sau nu? (vezi toată discuția)
Penalizari anca fliurt anca fliurt la plata restantei ramase daca se achita integral se sterg penalitatile?' (vezi toată discuția)