avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CAS persoane fara venit care au detinut firma in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CAS persoane fara venit care au detinut firma in trecut

Buna ziua, cu cate zile in urma am decis sa redevin asigurat CASMB, dar am avut o surpriza la momentul realizarii calculatiei.

Situatia mea: In ultimii 7 ani, am lucrat afara, nu am platit nici o contributie la CAS, si deci nu am fost asigurat. Tot in ultimii 7 ani singurele venituri impozabile (de catre Statul Roman) au fost obtinute din dobanzi bancare. Am fost asociat si administrator la o firma,(in urma cu un an am cedat toate partile mele sociale celuilalt asociat), dar nu am obtinut nici un venit de pe urma societatii, nici macar dividente, am reinvestit tot profitul. De mentionat ca firma nu a avut angajati, deci nu s a platit CAS.

Asadar cand mi au calculat contributia pe care ar trebuie sa o platesc ca sa fiu la zi, functionarii de la CASMB au inclus profitul firmei in veniturile mele, rezultand o cifra fantastica de 2000RON.

Din punctul meu de vedere, ca persoana fara venit momentan, mi se pare deplasat sa platesc 2000RON, reprezentand CAS la un venit pe care nu l am avut. Sunt total de acord sa platesc 6 luni plus luna in curs raportat la salariu minim pe economie, adica apx. 350RON, pe servicii de care nu am beneficiat, dar 2000Ron mi se pare exagerat.

In speranta ca acest forum ma va putea ajuta atat pe mine cat si alte persoane, rog persoanele in cunostinta de cauza sa si spuna parerea.
Cel mai recent răspuns: andrei88843 , utilizator 14:17, 17 Octombrie 2014
Legea asa e: datorati acei bani.
Numai daca nu ai fi avut venituri de nici un fel ai fi platit pe ultimele 6 luni conf. art.259 din Legea 95/2006 ,dar asta pana la 30 iunie 2012 . De la 01 iulie vezi art. 296^32 Cod Fiscal introdus prin OUG 125/2011.

Competenta de adminissstrare CCNAS deci si a CASMB se sfarseste pe data de 30 iunie 2012 cand a fost transferata catre ANAF. Deci ei au calculat pana la acea data raportat la salariu minim pe brut pe economie incadrandu-te la art 257 al.2 lit.f,intrucat ati avut venituri respectiv dobanzi bancare.
Perioada pentru care revine contributia de 2000 ron este 01 ianuarie 2009-30 iunie 2012.
respectiv perioda imprescriptibila ,care intra in competenta CASMB. Pentru perioada 01 iulie
2012 - 2014 va trebui sa calculeze ANAF care deja ar fi trebuit sa emita decizia de impunere anuala facand incadrarea la art.296^27 daca au existat venituri impozabile sau 296^32 daca nu au existat venituri.

OUG 125/2012
Art. V
(1) Începand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX^2 al Codului fiscal revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(2) Competenta de administrare a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice prevazute la alin. (1) pentru veniturile aferente perioadelor fiscale anterioare datei de 1 ianuarie 2012, precum si perioadei 1 ianuarie–30 iunie 2012 cu titlu de contributii sociale aferente anului 2012 si, totodata, pentru solutionarea contestatiilor impotriva actelor administrative prin care s-a facut stabilirea revine caselor de asigurari sociale, potrivit legislatiei specifice aplicabile fiecarei perioade.

Pe cale de consecinta , cred ca mai ai ceva de plata pentru sanatate si la ANAF ,iar acum ca tot ai starnit furtuna nu prea mai ai cum sa o opresti.

Salutare, multumesc pentru raspunsuri.
As dori sa stiu in cazul in care m as angaja incepand de maine, cu carte de munca si tot tacamul. Atunci angajatorul o sa plateasca contributii la stat, si deci as fi asigurat.
Dupa 3 luni imi dau demisia...
Apoi as dori sa raman in continuare asigurat, platindu mi din buzunar contributia...Ar schimba cu ceva situatia? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie de sanatate addrea addrea Sistemul Informatic de Sanatate arata ca sunt asigurata, dar am incetat plata asigurarii de sanatate in 2008, odata cu o demisie de la locul de munca. Nu am ... (vezi toată discuția)
Plata contribuţie de asigurări sociale de sănătate Costi_Chivulescu Costi_Chivulescu Bună ziua Pe data de 08.01.2015 am primit prin poştă din partea ANAF o Decizie de Impunere Anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate pana in 1 iulie 2012 lucianilin lucianilin In martie 2012,am vandut in calitate de producator agricol, catre o societate comerciala porumb boabe.S-a intocmit Borderou de achizitie ,si a fost retinut 2% ... (vezi toată discuția)