avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubire morala si materiala pe baza politei RCA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubire morala si materiala pe baza politei RCA

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu parerile dumneavoastra in legatura cu speta de mai jos, gasita pe net. Intrebarea ar fi, sunt indreptatiti pentru despagubire cei care erau in intretinerea soferului decedat, vinovat sau nu?

" Au copiii soferului vinovat, decedat, aceleasi drepturi ca si copiii soferului nevinovat?


In cazul in care victima decedata intr-un accident grav de circulatie este chiar soferului vinovat de producerea accidentului, legislatia romana prevede dreptul familiei acestuia (sotu/sotia precum si copii aflati in intretinere) de a fi despagubita pentru prejudiciile suferite, intocmai ca orice alta familie prejudiciata in urma unui accident rutier grav.

Sa luam un exemplu concret: soferul ce se deplaseaza singur in masina, nu adapteaza viteza intr-o curba, pierde controlul autovehiculului si intra intr-un copac aflat pe marginea drumului. In urma impactului soferul vinovat isi pierde viata. Intrebarea este daca sotia si copiii minori ai conducatorului auto vinovat sunt indreptatiti sa fie despagubiti?

Textul de lege este art. 50 din Legea 136/1995:

"Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.

În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel autovehicul, cu excepţia conducătorului autovehiculului respectiv.

Se acordă despăgubiri şi în cazul în care persoanele care formulează pretenţii de despăgubiri sunt soţul (soţia) sau persoane care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului autovehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului.

Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despăgubirile se acordă pentru bunurile aflate în afara autovehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate în acel autovehicul, numai dacă acestea nu erau transportate în baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul autovehiculului respectiv, precum şi dacă nu aparţineau proprietarului, utilizatorului ori conducătorului autovehiculului răspunzător de producerea accidentului."

Practica judecatoreasca este insa neuniforma, unele instante interpretand textul de lege in sensul in care familia soferului vinovat ar fi indreptatita la despagubiri doar daca ar suferi rani ca urmare a accidentului. Precizam ca o atare distinctie nu se regaseste in legislatia din Romania, si ca aceasta interpretare este rodul exclusiv al lobby-ului asiguratorilor."

Cel mai recent răspuns: av_silvia_margineanu , utilizator 15:11, 1 Noiembrie 2014
Avind in vedere faptul ca nu exista o practca unitara in acest sens, ca in multe altele, sunt instante care acorda daune si pentru persoanele aflate in intretinerea soferului vinovat de producerea accidentului, cf prevederilor art 50 Legea 136/1995.
Inclusiv ICCJ a mentinut solutii in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca aroua_r aroua_r Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Vreau sa dau in judecata o societate de asigurari la care era asigurat masina cu care sotul meu a avut un ... (vezi toată discuția)
Accident de masina wabar wabar Buna seara Va rog sa-mi spuneti: daca in urma accidentului s-a constat (nu am avut posibilitatea sa contest PV), ca eu sunt vinovatul, in baza asigurari ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victime ionutcmi ionutcmi Anul trecut in august am avut un accident in care sora si varul meu au fost raniti si au necesitat cateva zile de spitalizare fiecare.Tinand cont ca ei erau la ... (vezi toată discuția)