avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absent nemotivat locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absent nemotivat locul de munca

Buna ziua as avea o intrebare la care va rog sa imi raspunde-ti daca puteti . M-am angajat la o statie de carburanti mai exact OMV ( defapt contractul e facut pe o firma a patronului ceva gen franciza ) am mers prima tura iar dupa aceea mi sa ivit ocazia sa plec din tara ..normal ca orice om am ales ce e mai bine..totul sa intamplat foarte repede si nu am apucat sa anunt seful decat in ziua cand eu plecasem deja si trebuia sa intru si in tura de noapte la omv..i-am explicat ce si cum si a inceput sa tipe ca el ce face pe cine pune in locul meu etc. amenintandu-ma ca ma da in judecata pt prejudiciile ce le aduc firmei prin plecarea mea . Eu nu mi-am dat demisia si pur si simplu nu am mai mers deci asta inseamna absent nemotivat . Intrebarea mea este ce se poate intampla ? Ma poate da in judecata ? Din cate stiu eu la 3 absente nemotivate se desface contractul de munca. In contract e stipulat 21 de zile preaviz dar eu stiu ca in perioada de proba imi pot da demisia oricand fara preaviz , defapt e o cerere pe care trebuie sa o duc angajatorului parca . In contract e stipulata perioada de proba 90 de zile calendaristice . Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 4 Noiembrie 2014
Neprezentarea la programul de lucru constituie abatere disciplinara.Incalcarea RI face obiectul unei cercetari disciplinare in mod cert. Iar in cercetare se poate verifica si daca se face vinovat pentru prejudiciul aparut, cu respectarea prevederilor legale in acest sens. Se poate aplica atat sanctiune disciplinara cat si o raspundere patrimoniala. Dar cu respectarea codului muncii si fara a depasi 1/2 din salariul net in cazul retinerilor salariale cumulate.

Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Art. 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.

Art. 257
(1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
Daca ai putea te rog sa imi raspunzi mai pe romaneste sa zic asa..cert pot fi dat in judecata ?
Sau daca fac notificarea aceea de incetare a contractului de munca ?
Puteti fi actionat in judecata, dar asta nu inseamna ca si veti pierde sau castiga litigiul. Depinde de obiectul actiunii , de probatoriul administrat etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Raspundere Ursi Ursi Un angajator mai poate trage la raspundere un fost angajat, pentru o fapta savarsita de acesta in legatura cu natura muncii lui.Mentionez ca angajatul nu mai ... (vezi toată discuția)
Salarizare tiristul tiristul BUNA ZIUA, SUNT CONDUCATOR AUTO LA O SC. CE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA ATAT PE PLAN INTERN CAT SI PE PLAN INTERNATIONAL. IN CONTRACTUL DE MUNCA AM TRECUT ... (vezi toată discuția)