avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ortografiere Nume
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ortografiere Nume

Buna ziua,

Va rog sa imi acordati putin sprijin, deoarece am unele neintelegeri referitoare la ortografierea numelui meu de familie.

Strabunicul meu, a renuntat in 1859 la cetatenia austriaca pentru a primi impamantenirea romaneasca, asa cum reiese dintr-o publicatie din monitorul oficial de atunci, cand se scria cu litere chirilice. In 1860 s-a casatorit, iar in certificatul de casatorie numele sau este scris tot cu litere chirilice. Mai apoi, la nasterea bunicului meu, in 1866, se trecuse la alfabetul latin, iar numele a fost transcris litera cu litera din cel chirilic. Asa a ajuns familia noastra sa se numeasca Vincler, in loc de Winkler, deoarece in alfabetul chirilic nu exista literele W si K, scriindu-se cum se aude.

Poate cineva sa ma indrume spre corectarea acestei erori?

Mentionez si ca strabunicul meu se numea Emerih Vincler in anuntul din monitorul oficial de care am facut vorbire, iar apoi in alte acte apare ca Emanoil E. Vincler, el avand doua prenume, insa posed acte din care sa rezulte ca e vorba de aceeasi persoana (o sentinta judecatoreasca a tribunalului Iasi eliberata bunicului meu in 1899 si un raport al senatului din 1880 prin care i s-a acordat strabunicului cetatenia romana - in ambele fiind mentionata publicatia din monitorul oficial de la 1859).

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: aav , utilizator 21:26, 13 Noiembrie 2014
Schimbarea numelui de familie in Romania se poate face numai daca aveti motive bine intemeiate, iar legea care reglementeaza este Ordonanta 41/2003.
Daca veti observa, s-ar putea sa va incadrati la dispozitiile conform carora se arata ca din neatentia ofiterilor de stare civila ori ca urmare a necunoasterii reglementarilor in materie, au fost efectuate mentiuni gresite in registrele de stare civila, si au fost eliberate alte acte.
Multumesc pentru raspuns.

Intre timp m-am informat si despre schimabrea de nume pe cale administrativa.

As prefera insa o solutionare prin ortografierea numelui, deoarece practic nu este o schimabre de nume ci o ortografiere, din Vincler in Winkler.

Daca este cineva specializat in asa ceva sau cunoaste un astfel de specialist, va rog sa imi comunicati.

Daca mai sunt necesare detalii, le pot oferi.

Multumesc din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere fiu si schimbare nume ContSters304758 ContSters304758 Ma aflu intr-o situatie deosebita si as dori sa cer un sfat avizat. Mama, casatorita fiind, m-a nascut ca urmare a unei relatii extraconjugale. Acest lucru ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume la dobandirea cetateniei turce aleksandri aleksandri La dobandirea cetateniei turce, fie iti schimbi numele cu unul turcesc, fie ti-l pastrezi. in cazul meu, il pastrez, doar ca X nu exista in alfabetul turcesc, ... (vezi toată discuția)
Nume de familie scris gresit rome_walter rome_walter Strabunicii mei aveau numele de familie walter iar de la bunicii mei s-a modificat pe valter. Am intrebat pe un unchi mai in varsta de ce s-a schimbat si a zis ... (vezi toată discuția)