avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani

Buna ziua,
Am o fetitza de 10 luni si sunt in concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani si iau indemnizatia de 85% din salariu. Recent am ramas insarcinata si voi naste pe la inceputul lunii martie deci cu vreo 5 luni inainte ca fetitza mea sa implineasca 2 ani. Ce se intampla cu indemnizatia pentru ambii copii? Cum se va proceda?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 14:21, 20 Iunie 2009
Legea nu reglementeaza o asemenea situatie, insa dupa ce epuizati cei doi ani pentru primul copil, nnimic nu va impiedica sa solicitati din nou concediu pentru cresterea celui de al doilea copil
În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. (art. 8 alin 1 din norma metodologica de aplicare a prevederilor OUG 148/2005)
Alin 2. - În cazul în care situaţia prevăzută la alin. (1) se produce după data de 1 ianuarie 2009, se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil (astfel cum a fost modificat prin HG 1682/2008 de modificare si completare a normelor metodologice de aplicare a prev OUG 148/2005)
Buna ziua,

As dori sa va adresez o intrebare privind conditiile de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. In momentul de fata sunt insarcinata si voi naste in cursul lunii septembrie 2009.
Am absolvit cursurile universitare cu diploma de licenta in iulie 2008 si in prezent urmez cursuri postuniversitare in regim Bologna, cu incepere de la 1 octombrie 2008.
Am lucrat in regim de conventie civila de la 1 septembrie 2008 si pana la 30 noiembrie 2008 (pentru care firma mi-a eliberat recent si o adeverinta de retinere si virare impozit pe venit), iar apoi am fost trecuta pe contract individual de munca, incepand cu data de 1 decembrie 2008 si pana in prezent.


Din textul legii modificate in ianuarie, eu inteleg ca pot beneficia de indemnizatie atat vreme cat am 12 luni continue de plata a impozitului pe venit. Specialistul de resurse umane al firmei la care lucrez mi-a spus, insa, ca am nevoie si de 12 luni continue de cotizatii CAS, or pentru conventiile civile nu se plateste decat impozit pe venit. Eu nu am reusit sa gasesc in lege vreo referire la obligativitatea platii CAS:


"Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."

In acest caz, cine are dreptate? Interpretez eu gresit legea in forma ei noua? Am sau nu dreptul la indemnizatia de 85% din venit pentru cresterea copilului?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

iuliana_b a scris:
Din textul legii modificate in ianuarie, eu inteleg ca pot beneficia de indemnizatie atat vreme cat am 12 luni continue de plata a impozitului pe venit. Specialistul de resurse umane al firmei la care lucrez mi-a spus, insa, ca am nevoie si de 12 luni continue de cotizatii CAS, or pentru conventiile civile nu se plateste decat impozit pe venit. Eu nu am reusit sa gasesc in lege vreo referire la obligativitatea platii CAS:...


Este corect punctul dvs. de vedere, referirile legislatiei in domeniu se fac la venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Opinia mea este sa solicitati indemnizatia de 85%, coroborand dispozitiile si prevederile din mai multe acte normative aplicabile in speta, dupa cum urmeaza:

1.In conformitate cu dispozitiile Codului fiscal, art.46 Definirea veniturilor din activitati independente/ dinCodul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. II Venituri din activitati independente:
(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.

2.Ordin nr. 68/2009 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1025/2006:
Art. 2
(1) In sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente, determinat in conditiile legii;


3.Norma de aplicare a OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 6.
(5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal sunt, dupa caz, urmatoarele:
b) dovada eliberata de autoritatile competente pentru plata impozitului in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau, dupa caz, din activitati agricole;



Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2009
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
buna ziua.eu sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani.am auzit k dak vreau sa ma intorc la munca statul imi plateste o indemnizatie de 100 lei.este adevarat sau se da mai mult?

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de 85% pt cresterea copilului Gabi790 Gabi790 Buna ziua ! As dori sa aflu raspunsul la o problema.Am inteles ca cei 85% se calc din totalitatea veniturilor profesionale adica salarii, drepturi de autor, ... (vezi toată discuția)
O mamica angajata ca programator cu impozit pe venit zero poate primi indemnizatia lunara pt cresterea copilului? imosoft imosoft Buna ziua, O mamica angajata ca programator, cu impozit pe venit zero (firma beneficiaza de deducerea respectiva cf legii date in 2004) poate primi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii pentru copil liuda26 liuda26 am asa intrebare:am un copil de un an, lasat cu bunicii care sunt pensionari, eu sunt incadrata in cimpul muncii.Buneilor trebuie sa li se plateasca ... (vezi toată discuția)