avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatii pentru copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatii pentru copil

am asa intrebare:am un copil de un an, lasat cu bunicii care sunt pensionari, eu sunt incadrata in cimpul muncii.Buneilor trebuie sa li se plateasca indemnizatii de ingrijire a copilului pina la 3 ani?
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 10:35, 22 Decembrie 2009
Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, oricaruia dintre parintii copilului daca o perioada de 12 luni in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit (venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege).

Concediul pentru cresterea copilului poate fi solicitat oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, dar numai dupa efectuarea concediului medical de maternitate.

Pe perioada concediului, contractul individual de munca este suspendat (conf.art.49 Codul Muncii), ca urmare a intreruperii temporare a prestarii muncii, fiind suspendata plata salariului de catre angajator.

OUG 148/2005 – privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului

Legea nr. 257/2008 – modifica alin. (1) al art. 1 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
Norme metodologice de aplicare a OUG 148/2005

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei (RON), iar incepand cu 1 ianuarie 2009 exista posibilitatea de a opta intre o indemnizatie de 600 de lei lunar sau 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni (conform legii 257 din 31.10.2008)

Conditii cumulative: este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid; are, in conditiile legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare se depun la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colaborare ionela83 ionela83 Buna, Sunt o viitoare mamica, si vreau sa va intreb daca stiti daca se acorda indemniztie din contractul de colaborare daca acel contract este in alt judet ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza corect valoarea aferenta concediului de maternitate tatuoana tatuoana Buna ziua sunt angajata cu contract si carte de munca la o societate. In acelasi timp am si un PFA pe care am inregistrat venituri in 2009. Am platit la ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil lrdn78 lrdn78 Am nascut pe 30 dec 2009, nu am avut inainte de naste nici o zi de concediu de nastere. Dupa nastere stiu ca trebuie sa uzez minim 42 de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)