avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cumulare pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cumulare pedeapsa

Pentru o infractiune de inselaciune in forma continuata, cineva a primit, prin aceeasi hotarire sentinta, in prima instanta , o pedeapsa de 4 ani si alta de 3. , conform vechiului cod. S-a dispus prin contopire executarea pedepsei mai mari, de 4 ani, tot conform vechiului cod penal. Daca s-ar fi judecat cf noului cod penal, prin cumularea pedepselor, cum s-ar fi adunat? Cele doua pedepse cumulate , adica 4 ani plus 3 ani, sau pedeapsa cea mai made plus o treime din cealalta? Va multumesc anticipat pentru raspuns
Pedepsele nu se aduna.
Se aplica un spor obligatoriu de 1/3 conform NCPP.
Doar in caz de recidiva se aduna.
Nu este chiar asa, in primul rand, conf. NCP infractiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.
Deci pentru a se retine infractiune continuata conf.N.C.P., trebuie sa existe unitate de subiect pasiv, altfel discutam de concurs de infractiuni.
Daca se poate retine infracţiunea continuată, aceasta se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, al cărei maxim se poate majora cu cel mult 3 ani în cazul pedepsei închisorii, respectiv cu cel mult o treime în cazul pedepsei amenzii.
In cazul concursului, când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere fapta comisa nov.2005-iun.2016 mariacomanescu1995 mariacomanescu1995 Va rog sa-mi spuneti cand se prescrie urmatoarea incadrare si daca se judeca dupa noul sau vechiul cod penal( faptele s-au petrecut in perioada nov.2005-iunie ... (vezi toată discuția)
Furt calificat in forma continuata noul cod penal rosica rosica Buna ziua pentru furt calificat in forma continuata,daca merge pe recunoastere se scade o treime din pedeapsa, cum se face? are incadrare de la 1 la 5 ani, se ... (vezi toată discuția)
Contopire pedepse in noul cod penal IoanaBarbu45 IoanaBarbu45 Pe fond ,nepotul meu a fost condamnat in 2004 la 18 inchisoare pentru talharie(o situatie gresit interpretata de instanta,victima fiind concubina nepotului ... (vezi toată discuția)