avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... penalitati de intarziere, temei legal?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

penalitati de intarziere, temei legal?

Buna seara.
Societatea noastra administreaza terenuri pe care le da in folosinta persoanelor juridice incheindu-se cu acestea conventii. In conventie este stipulata clauza potrivit caruia neexecutarea obligatiei de plata la termen angajeaza raspunderea ocupantului, respectiv obligarea acestuia la plata majorarilor de intarziere in cuantum de 2 % din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate in termen, calculate pt fiecare luna sau fractiune de luna incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Scadenta de plata a facturii este ultima zi lucratoare a lunii pentru luna in curs.
Deci asta inseamna de exemplu, ca pt o factura emisa in luna decembrie scadenta in 31 decembrie neachitata, de la data de 1 ianuarie se pot percepe majorari de intarziere.
Unul dintre comercianti nu este de acord cu aceste majorari aplicate de la acea data deoarece sustine ca legislatia prevede un termen de 30 de zile in care sa achite factura fara a i se aplica aceste penalitati.
Vorbim de un contract intre profesionisti, iar respectivul comerciant nu a ridicat aceasta problema in momentul semnarii lui.
Care ar fi solutia legala, clauza contractuala este ilegala?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adelina Dumitru , Avocat 20:52, 6 Ianuarie 2015
clauza contractuala este legala si a acceptat-o la semnarea contractului. penalitatile se vor calcula si aplica de la scadenta.
multumesc pentru raspuns.
Buna seara!Potrivit dispozitiilor legale contractul reprezinta legea partilor.Drept urmare, partile sunt obligate sa respecte clauzele contractuale stabilite.Doar in cazul in care partile nu au prevazut in mod expres un aspect esential, legea completeaza vointa partilor.
Astfel, potrivit legii "(3)Dacă termenul de plată nu a fost prevăzut în contract, dobânda penalizatoare curge de la următoarele termene:
a)după 30 de zile calendaristice de la data primirii de către debitor a facturii sau a oricărei altei asemenea cereri echivalente de plată;".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantia stipulata in conventie si efectul ei otilia13 otilia13 Buna ziua. Societatea noastra administreaza terenuri pe care le da in folosinta persoanelor juridice, incheindu-se conventie pentru ocuparea acestora. La ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intarziere taxa regularizare autorizatie costructie nicoletadragomir nicoletadragomir cum se calculeaza penalitati intarziere la regularizarea taxei de autorizatie locuinta (vezi toată discuția)
Calcul penalitati de intarziere flori_c flori_c Buna ziua .As dori sa aflu modul de calcul al penalitatilor de 2%[b] pe luna sau fractiune [/b][b]de luna [/b].Atat pentru 10 zile intarziere cat si pentru 30 ... (vezi toată discuția)