avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Jurisprudenta pe legea penala mai favorabila cu ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Jurisprudenta pe legea penala mai favorabila cu privire la art.244 NCP verso a art. 215 Vechiul Cod Penal

Buna seara,

M-ar interesa daca aveti jurisprudenta cu aplicarea legii penale mai favorabile in caz de inselaciune cu referire la art 244 NCP verso art. 215 VCP.

Pe net nu am gasit nicio motivare de hotarare pe asa ceva.
Daca a gasit cineva rog acea persoana sa posteze un link.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:47, 27 Martie 2015
Iata o motivare de la Curtea de Apel Bucuresti data in luna noiembrie 2014 intr-un dosar unde m-am retras dupa ce s-a pronuntat decizia Curtii Constitutionale nr. 265 / 2014.


\"Cum de la data savarsirii infractiunilor și pana la judecarea defintiva a cauzei a intervenit o noua lege penala , devin incidente dispozitiile art.5alin.1 Cod penal, potrivit carora : ” In cazul in care de la savarsirirea infractiunii pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila”.
Determinarea legii penale mai favorabile presupune o analiza comparativa a normelor existente in cele doua legi succesive, relevante in raport de situatia concreta a fiecarui inculpat, respectiv cele privitoare la conditiile de incriminare, de tragere la raspundere penala, la criteriul sanctiunii principale , la situatiile ce pot constitui circumstante atenuate, la tratamentul sanctionator al infractiunii continuate, al concursului de infractiuni si al recidivei.
Daca sub aspectul regimului sanctionator se constata ca limitele de pedeapsa prevazute de lege noua sunt mai reduse sau, dupa caz, acealasi in art.367, art.244,art.322 si art.323 din Codul Penal (in conditiile in care incriminarea si tragerea la raspundere penala nu cunoaste modificari), legea noua nu mai permite valorificarea ca circumstanta atenuanta a conduitei bune avuta de inculpat inainte de savarsirea infractiunii, iar forma continuata a infractiunii presupune identitatea de persoana vatamata, in caz contrar faptele comise imbracand forma concursului de infractiuni.
De asemenea, Codul Penal in vigoare prevede ca,in caz de concurs de infractiuni, conform art.38 si art.39 lit.b din Codul Penal, este obligatorie darea spre executare a celei mai grele pedepse stabilite,la care se adauga un spor echivalent cu 1/3 din totalul celorlate pedepse, reglementare mult defavorabila celei anterioare, in care aplicarea sporului (de maxim 5 ani inchisoare) era facultativa. Tot astfel, in cazul recidivei postexecutorii, art.43 alin. 5 din Codul penal stabileste majorarea cu jumatate a limitelor speciale ale pedepsei prevazute de lege pentru noua infractiune, in vreme ce reglementarea anterioara prevedea aplicarea unei pedepse pana la maximul special, iar daca acesta era indestulator se putea adauga un spor de pana la 10 inchisoare.
Raportand toate aceste criterii la situatia fiecarui inculpat din cauza dedusa judecatii, Curtea apreciaza ca este mai favorabila legea veche, respectiv Codul Penal de la 1968.\"


Ce parere aveti?


Intr-o alta hotarare data de Judecatoria sectorului4, Bucuresti, instanta a aplicat VCP fara sa motiveze deloc, dar aplicand o pedeapsa de 3 ani cu suspendare sub supraveghere clientul a fost de acord cu pedeapsa aplicata.Era vorba de art. 215 alin. 1,2,3 din Vechiul Cod Penal in concurs cu infratiuni de falsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Intr-un alt caz pronuntat de instanta la Judecatoria Targoviste in aceeasi cauza la unii inculpati aplica legea penala veche iar la altii legea noua.
Explicatii sau motivare nu se da decat la primul inculpat.

Toti inculpatii au declarat apel si chiar si parchetul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minimul si maximul special calafeteanu calafeteanu Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ... (vezi toată discuția)
Ce cod penal se aplica ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: Dosar penal - pus pe rol in anul 2012. Faptele au fost comise de inculpat in anii 2003-2008 si au fost ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii mai favorabile dangeorgescu2014 dangeorgescu2014 Buna seara, Incerc sa aflu si eu raspuns clar la urmatoarea problema. Am incercat sa caut rezolvare cautand dar nu am gasit. Avem urmatoarele date : - ... (vezi toată discuția)