avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Fals in acte
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Fals in acte

Buna ziua,
Am infiintat in 2013 un SRL, am facut un Contract cu o d-na expert contabil, i-am facut procura, i-am facut o stampila, i-am predat facturile/chitantele lunar - totul fara nici un proces verbal de predare -primire.
In mai 2014 am incetat activitatea la punctul de lucru ( un mic magazin de papetarie ) iar contabila mi-a spus ca imi va depune declaratiile pe zero, pana cand voi reincepe activitatea.La sfarsitul lui august 2014 am primit de la ANAF decizie de inactivare pe motivul nedepunerii obligatiilor fiscale declarative.Contabila m-a infomat ca va face toate demersurile pentru a reactiva SRL-ul, motivand ca decizia de inactivare este cauzata de faptul ca mi-a depus timp de 3 luni declaratiile pe zero.
Avand in vedere ca am inceput o alta activitate ( prestari servicii secretariat, desfasurata la terti, si pe care o desfasor in baza unor contracte de prestari servicii ) am solicitat contabilei sa-mi dea o dovada cum ca firma este activa, ca sa nu am probleme de credibilitate in fata celor cu care lucrez.Dupa aproape 2 luni de tergiversare, motivand ca registrul contribuabililor inativi se reacualizeaza foarte greu si de aceea inca figurez in registru ca SRL inactiv, dupa intense rugaminti sa-mi dea o dovada ca lucrurile stau asa cum spune si anume ca a depus cerere de activare , care a fost aprobata si firma este activa, mi-a trimis pe mail o copie dupa o copie a unei instiintari pe care a primit-o ea de la Administratia financiara pentru SRL meu, in care AF ma informa ca SRL-ul este activ si ca se fac demersuri pentru a se actualiza si pe site-ul ANAF ( in Registru).Am cerut de la contabila Decizia de activare - ca asa e legea, atat cat pot sa o interpretez - dar mi-a replicat ca nu se mai emite Decizie, ca e totul ok.
Fapt care s-a adaugat la lista mea de suspiciuni, asa ca primul pas pe care l-am facut a fost sa transmit copia asa zisei instiintari catre autoritatea asa zis emitenta: Administratia financiara.Am primit o invitatie la ei la sediu, onorata in aceasta dimineata, unde am aflat ca hartia respectiva era un fals , ca societatea este inactiva, ca nu s-a facut nici o solicitare de activare, ba mai mult, ca nu am depus nici macar o declaratie de cand am infiintat SRL-ul.Intre timp, pe 27 noiembrie, contractul meu cu aceasta contabila a expirat si la acel moment nu am insistat sa-l reinnoim pt.ca am vrut doar sa intru in posesia actelor, sa am decizia de reactivare si sa ma pot duce linistita catre o firma de contabilitate.
Ce ma sfatuiti sa fac, cum este cel mai bine: sa merg sa revoc procura facuta? Cand imi iau actele de la ea, pe procesul verbal ar fi bine sa mentionam ceva anume? sa-mi puna eventual semnatura si stampila pe fiecare dovada de depunere a declaratiilor - avand in vedere ca ea sustine ca le-a depus - ce sa cer de la ea in cazul in care ma voi decide sa merg la politie sau sa merg sa o actionez in judecata?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters332571 , utilizator 19:30, 1 Mai 2015
Buna seara,

Revin cu informatii si poate aceasta experienta ii va ajuta si pe altii care sunt in aceeasi situatie ( pe mine m-ar fi ajutat enorm sa stiu in ce consta tot procesul de reactivare fiscala ).

Ce am avut de facut:

1) Depunerea declaratiilor.
2) Plata impozitului
3) Plata penalitatilor pentru nedepunerea declaratiilor :D
4) Depunerea cererii de reactivare ( nu exista un format standard, este o cerere obisnuita ).

De la depunerea cererii si pana la momentul la care m-au contactat inspectorii pentru a stabili ziua in care sa vina in control a durat cam 3 saptamani.
Controlul a avut loc la domiciliul fiscal, in cazul meu sediul social unde nu desfasor activitate ( CAEN -ul meu se desfasoara la terti )
Au cerut :
1.Registrul unic de control
2.Contractul de comodat
3.Certificat constatator recent de la Reg Com
4.Actul constitutiv
5. Ultima balanta incheiata
S-au uitat si peste documentele contabile si au verificat contractele de prestari servicii, insa nu a fost o verificare in amanunt cum mi-as fi imaginat pentru ca nu asta era scopul inspectiei.

Pentru ca avusesem activitate pe perioada de inactivitate fiscala, au verificat daca facturile emise au si fost incasate si daca am platit impozit pentru ele si daca sunt prinse in inregistrarile contabile.

Am scris o declaratie in care am mentionat ca am desfasurat activitate in perioada de inactivitate fiscala, ca mi-am indeplinit obligatiile declarative si de plata a impozitului,si am scris si motivul pentru care doresc reactivarea .

In principiu, daca aveti sediul fiscal in spatiul de locuinta ( cum am eu ) este bine sa amenajati o masa cu un laptop/pc, cu diverse obiecte de birotica/papetarie, si ar fi ideal si internet si imprimanta, dar nu e bai daca acestea 2 nu exista :)

O surpriza placuta a fost faptul ca am avut norocul sa vina doi inspectori extraordinar de umani si de rationali ( eu ma asteptam la cu totul altceva : mai "duri" si pusi pe "pus bete-n roate".).
A doua zi m-au chemat la sediul lor sa semnez procesul-verbal, un exemplar este la mine, un exemplar la dosarul care va merge la AF-ul ce a emis Decizia de inactivare si care va emite de data asta Decizia de reactivare....Inteleg ca va dura maxim 2 saptamani.



Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2015
ContSters332571, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in acte ContSters332571 ContSters332571 Buna ziua, Am infiintat in 2013 un SRL, am facut un Contract cu o d-na expert contabil, i-am facut procura, i-am facut o stampila, i-am predat ... (vezi toată discuția)
Inactivare societate SertIT SertIT Buna ziua, am aflat in august 2015, cand am vrut sa inregistrez firma ca platitoare de tva, ca societatea a fost declarata inactiva din luna mai 2015. Nu am ... (vezi toată discuția)
Firma inactiva MinolaRaisa120 MinolaRaisa120 Am o micro interprindere srl , neplatitoare tva si apar ca fiind firma inactiva .Ce insemna ? Contabila mea spune ca este o eroare pt ca eu sunt neplatitoare ... (vezi toată discuția)