avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata partiala

Ma aflu in situatia de a ma putea pensiona anticipat partial anul viitor in luna martie, insa la stagiul complet de cotizare imi lipseste 1 an si 8 luni. As putea sa platesc cotizatia la casa de pensii pe aceasta perioada care imi lipseste pentru a putea intra in drepturi anul viitor? Daca da, care este modalitatea si cat trebuie sa platesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:58, 1 Martie 2015
1. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.

2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire privind cresterea cuantumului pensiei cernatlarisa cernatlarisa Doresc sa stiu cat trebuie sa cotizez pentru a-mi suplimenta cuantumul pensiei. Sunt persoana activa, angajata. (vezi toată discuția)
Pensie minima m1haellla m1haellla buna ziua, am 13 ani si 7 luni in campul muncii. doresc sa stiu daca, cum si unde, pot plati diferenta de 1 an si 5 luni pentru a indeplini cei 15 ani-stagiu ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata morales morales Buna ziua, Tatalui meu ii lipsesc 1 an si 3 luni de cotizatii pentru a se putea pensiona anticipat. Intrebarea mea este, legea permite si plata anticipata a ... (vezi toată discuția)