avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident auto-asigurare RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident auto-asigurare RCA

Buna ziua,

Am nevoie va rog de ajutorul dvs in urmatoarea problema. Acum 1 luna am avut un accident auto nu foarte grav, la o intersectie o alta masina intrand in mine. S-a constatat ca vina a apartinut in totalitate celuilalt sofer, neacordandu-mi prioritate. A urmat intreaga poveste cu politia, societatea de asigurari etc.

Lucrurile insa au capatat o intorsatura neplacuta deoarece in momentul de fata societatea de asigurari nu doreste sa acopere intreaga suuma aferenta reparatiilor. Aceasta suma este in valoare de 24 000 lei iar asiguratorul nu plateste decat 14 000 lei restul trebuind sa ii acopar din buzunarul meu.

Ideea este ca in tot acest interval scurs de la producerea evenimentului asiguratorul nu mi-a adus la cunostinta valoarea maxima asigurata iar service-ul autorizat nu mi-a comunicat un pret orientativ al intregii reparatii, de asemenea masina nu a fost incadrata la dauna totala. In momentul de fata masina este deja reparata, iar asigurarea nu vrea sa plateasca.

Mentionez ca este vorba de un Ford mondeo din anul 2000 cu 233 000KM, daunele nu au fost foarte grave trebuind inlocuita partea frontala, aripa dreapta, capota usor indoita, farurile sparte, sistemul de climatizare si alte cateva piese cu valoare nu foarte mare, tot din partea din fata.

Intrebarea este: a procedat corect societaea de asigurari? Nu trebuia sa ma anunte care este valoarea maxima asigurata sau nu trebuia sa existe un flux de informatii intre asigurator si service a.i sa nu se depaseasca suma maxima asigurata? Exista vreo sansa pt a recupera diferenta de 10 000 RON de la cel care a fost vinovat de accident in cazul in care in continuare asiguratorul va refuza plata ? Va multumesc foarte mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 23:14, 22 Iunie 2009
Exista posibilitatea de-a va recupera diferenta de la persoana vinovata.
In momentul in care acceptati plata,specificati ca va considerati nedreptatit si in concluzie intelegeti sa va completati paguba,pe seama vinovatului.
De asemenea,aveti posibilitatea de a refuza plata despagubirii,sa actionati in instanta societatea de asigurare.
elenaerdei a scris:

Exista posibilitatea de-a va recupera diferenta de la persoana vinovata.
In momentul in care acceptati plata,specificati ca va considerati nedreptatit si in concluzie intelegeti sa va completati paguba,pe seama vinovatului.
De asemenea,aveti posibilitatea de a refuza plata despagubirii,sa actionati in instanta societatea de asigurare.

Alternativele sunt corecte dupa ce:
1.Verificati calculul facut de asigurator privind valoarea reala a autoturismului (suma maxima de despagubire) si modul in care reparatorul a intocmit devizul (sa nu fi solicitat la plata piese/manopera neconstatate/aprobate de asigurator).Asiguratorul a plecat de la valoarea de nou de aprox.18.400 E(cea mai mica val. pt.Ford Mondeo)
2. Notificati in scris asiguratorul ca il veti actiona in judecata pentru plata diferentei , pentru ca reparatia nu se putea efectua fara acceptul acestuia.Daca reparatorul nu avea acceptul, trebuia sa va solicite un deviz suplimentar pe care sa-l platiti.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2009
nucu$, utilizator
Solicitati justificarea valorii autoturismului la data accidentului (valoarea maxima a despagubirii). Atentie!!!! Aici se pot face "jonglerii".
Numai bine va doresc
Valoarea maxima a despagubirii reprezinta valoarea AUTOTURISMULUI LA MOMENTUL ACCIDENTULUI.

Nu se poate cere diferenta pana la valoarea de reparatie nici de la vinovat pentru ca ar reprezenta o imbogatire fara justa cauza.
Vorbiti despre imbogatirea fara justa cauza.
Va intreb atunci:daca persoana pagubita se gaseste in situatia de a plati diferenta de bani reprezentand contravaloare reparatii-atentie!necesare in urma unui accident,care este temeiul juridic?
Nu este dauna totala,discutam despre reparatii.
In concluzie,pagubitul sa plateasca?

Alte discuții în legătură

Recuperare dauna neacoperita de rca negrea camelia negrea camelia Buna seara, Am nevoie de un sfat: in decembrie 2014 am fost implicata intr-un accident auto , soferita celuilalt autoturism nu mi-a acordat prioritate . ... (vezi toată discuția)
Refuz plata dauna rca acap acap Buna seara!In data de 04-12-2009 am avut un eveniment de circulatie vinovatul si-a recunoscut vina ,am facut constatarea amiabila inspectorul de dauna a fost ... (vezi toată discuția)
Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)