avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Controverse fata de legea penala mai favorabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Controverse fata de legea penala mai favorabila

Imi poate spune si mie cineva care este criteriul pentru care o instanta a respins cererea de schimbare de incadrare juridica din infractiunea prevazuta de 321 Vechiul cod penal în infractiunea prevazuta de 371 Noul cod penal? Ambele au practic acelasi obiect, referindu-se la infractiunea de Ultraj/Tulburare a linistii si ordinii publice. Atata vreme cat limitele de pedeapsa ale infractiunii prevazut ein codul nou (deci 371 NCP) sunt mai mici si este prevazuta alternativ si amenda, care ar fi ratiunea pentru car eo instanta nu ar face aplicarea legii penala mai favorabile? Nu este clar ca mult mai favorabila este legea noua, respectiv art. 371 NCP, fata de legea veche, respectiv art. 321 VCP ??
Trebuia ceruta aplicarea legii mai favorabile, nu schimbarea incadrarii.
Am inteles, insa cererea de schimbare de incadrare juridica nu poate fi asimilata in mod indirect cu cererea de aplicare a art. 5 Cod penal referitor la legea penala mai favorabila ? De altfel, nu era si obligatia instantei de a pune in discutie aplicarea legii penale mai favorabile ?? Va multumesc
Instanta va aplica legea mai favorabila in momentul deliberarii si pronuntarii hotararii.
Pai problema este ca a deliberat, si a aplicat legea veche, deci codul penal vechi ca fiind lege penala mai favorabila. Posibil sa se prevaleze de institutia recidivei care era incidenta in speta si sa considere ca recidiva este sanctionata mai putin aspru in vechiul cod ? va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2015
cezarad, utilizator
Este posibil, analiza este complexa, depinde despre ce este vorba, recidiva postcondamnatorie/pluralitate intermediara/recidiva postexecutorie.

Alte discuții în legătură

Jurisprudenta pe legea penala mai favorabila cu privire la art.244 ncp verso a art. 215 vechiul cod penal CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Buna seara, M-ar interesa daca aveti jurisprudenta cu aplicarea legii penale mai favorabile in caz de inselaciune cu referire la art 244 NCP verso art. 215 ... (vezi toată discuția)
Comparatie intre art. 321 vechiul cod penal si art. 371 noul cod penal cezarad cezarad Doresc sa stiu si eu care est elegea mai favorabila dintre art. 321 din VECHIUL COD PENAL (Ultraj contr abunelor moravuri si tulburarea linistii publice\" si ... (vezi toată discuția)
Recidiva postcondamnatorie Ioana Ungureanu Ioana Ungureanu Buna seara! Am nevoie de o parere in ceea ce priveste tratamentul sanctionator al recidiviei postcondamnatorii: inculpatul X savarseste o infractiune de ... (vezi toată discuția)