avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Reconsiderare PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Reconsiderare PFA

Buna seara distinsi domni si doamne,

Citeam mai multe articole cu privire la reconsiderarea activitatii unei PFA din independenta in dependenta si spre surprinderea (si rusinea) mea, va marturisesc cu sinceritate ca nu inteleg un anumit paragraf, in speranta ca ma puteti ajuta.

Eu desfasor o activitate de intermediere, la norma de venit, facturand beneficiarului un comision din total comenzi valide livrare de acesta. Comenzile se obtin online prin siteurile mele. Respect art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal in sensul ca nu depind de beneficiar.

In normele metodologice insa exista 4 criterii si am cateva dificultati in a le intelege. Aceste criterii definesc o activitate ca independenta cu preponderenta dupa principiul prevalentei economicului asupra juridicului.

- libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii - OK, respect
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul - fiind vanzari online exista riscuri (de exemplu daca serviciul furnizat de beneficiarul din contract clientului final este sub standard, clientii pot vorbi de rau siteurile mele, riscuri legate de motoare de cautare, sezonalitate, neprezentare client, samd), riscuri legate de eludarea sistemului (enorme, beneficiarul poate fura clientul prin fidelizare sau neraportare) - OK, respect,
- activitatea se desfasoara pentru mai multi client - OK, respect, am vreo 6 clienti, chit ca unul reprezinta cam 95% din business
- activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii - AICI nu mai inteleg.

Din cate stiu eu "se poate" nu echivaleaza cu "este obligatoriu ca".

Asadar se poate desfasura activitatea mea cu personal angajat? Da se poate. Se desfasoara cu personal angajat? Nu.

Se refera la posibilitate stricta? Gen activitatea unui receptioner care factureaza munca lui e clar dependenta, si se poate desfasura numai direct. Sau activitatea unui ziarist. A mea, se poate desfasura cu personal angajat. Dar nu se desfasoara. Sunt obligat sa angajez pentru a nu fi considerat dependent, sau paragraful se refera la posibilitatea privind activitatea in genere - gen pretabilitatea la folosirea fortei de munca.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2015
panaitalexandru, utilizator
Cel mai recent răspuns: panaitalexandru , utilizator 22:16, 26 Martie 2015
Stau si ma gandesc, oare cum se poate intampla ca oameni in toata firea, specialisti cu experienta in mai multe domanii de activitate, cum suntem si noi, care pana la urma vorbim aceeasi limba, nu putem intelege anumite prevederi legale. Si iata ca se poate. Ori de cate ori citesc randurile Dvs, nu reusesc sa decodific ambiguitatea leguitorului care a facut ca subiectii interesati sa interpreteze in fel si chip, prevederile cu privire la reconsiderarea activitatii unei PFA.

Totusi in baza experientelor acumulate in descifrarea rebusurilor misterioase ale legistlatiei noastre, imi asum raspunderea pentru perceptiile mele care sunt urmatoarele:

atunci cand cel de al patrulea criteriu stabileste ca activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii, in conceptia mea se refera la faptul ca nu numai Dvs ca persoana fizica autorizata puteti opera in privinta solutionarii proceselor economico-financiare ivite intre parti, dar acestea pot fi gestionate si de catre angajatii Dvs, care au calitatea legala, sa va reprezinte in domeniul afacerilor, mai ales daca au sarcini stabilite in acest sens. Ca momentan activitatea nu se desfasoara cu angajati, consider ca din acest punct de vedere criteriul patru n-are nici o relevanta. Cu atat mai mult cu cat aveti perfecta dreptate cand spuneti ca "se poate" nu inseana ca este "obligatoriu".

In acest context parerea mea este ca IMM-urile, si evolutia sanatoasa a spiritului antreprenorial, sunt mult mai importante decat interpretarea corecta sau gresita a reglementarilor neclare. Cel mai important lucru este ca Dvs sa va puteti extinde afacerea, sa incasati valori cat mai mari, din care daca reusiti sa acoperiti cheltuielile aferente activitatilor desfasurate, si daca diferenta dintre ele, dupa impozitare va da ca rezultat, un venit net considerabil, veti avea puterea financiara necesara, sa acoperiti eventualele plati suplimentare (externalitatile), ce pot fi calculate de "mercenarii fiscali", care inteleg diferit criteriile amintite. Va doresc mult succes.
Va multumesc distinse domn!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate dependenta / independenta - noi criterii Popu Popu „2.1. Orice activitate independentă desfăşurată în baza unui contract/raport juridic poate fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta srl-d marian_80 marian_80 Sunt administratorul unui SRL-D si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma, in care este stipulat ca efectuez activitatea la sediul ... (vezi toată discuția)
Pfa dependent mandachemarius mandachemarius Buna ziua stimabililor, Va scriu in speranța ca ma puteti ajuta. Detin un PFA pe intermedieri in turism. Acum 2 zile am avut un control care s-a legat de ... (vezi toată discuția)