avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copil nascut in SUA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copil nascut in SUA

As dori sa stiu cum pot sa solicit alocatia copilului meu recent nascut in SUA. Parintilor le este imposibil sa ajunga in Romania in urmatorul an, asa c-am dori sa facem imputernicire la unul din bunicii copilului. Suntem un America doar pentru cativa ani, nu suntem rezidenti. Copilul are si certificat de nastere romanesc, in schimb nu e trecut pe livretul de familie. N-am beneficiat de nici un ajutor social pt copil.
Ce acte ar fi nevoie pt a cere alocatia, e OK ca imputernicirea sa fie facuta pentru unul din bunicii copilului? Dar pt unchi sau matusa copilului? Dat fiind ca parintii au domicilii diferite (judete diferite), este vreun inconvenient ca alocatia sa se ceara in orasul de resedinta a mamei?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 29 Iunie 2015
am uitat sa mentionez, parintii sunt casatoriti.
În cazul în care ambii părinţi sunt plecaţi, actele se pot depune şi de către altă persoană pe bază de procură notarială specială, pentru depunerea actelor pentru alocaţia de stat.

Acte necesare:
- cerere tip completata personal;
- certificat de nastere pentru copil - copie si original;
- copie acte de identitate ale ambilor parinti - copie si original;
- copie act de identitate pentru copilul peste 14 ani;
- dosar cartonat cu sina.

In cazul in care, unul dintre parinti are domiciliul sau resedinta, in alta localitate, se va prezenta adeverinta de negatie de la primaria localitatii respective.

Pentru copiii nascuti in strainatate se va prezenta o declaratia notariala din partea ambilor parinti care sa ateste ca nu primesc drepturi banesti pentru minorii nascuti in strainatate din partea statului strain.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns, as dori doar sa-mi clarificati doua lucruri:
1. Ce este adevarinta de negatie de la primarie, si cum se poate obtine?
2. Declaratia notariala prin care se atesta ca parintii nu primesc bani pt minor este o declaratie tip sau trebuie scrisa de mana. Se poate face la ambasada?
1. Se merge la primaria , de exemplu, unde are sotul domiciliu si se solicita de la aceasta eliberata unei astfel de adeverinte - este o adeverinta in care se specifica ca sotul dvs nu primeste alocatie de stat pentru copil.

2. Se poate face la ambasada o astfel de declaratie.
Buna ziua din nou
Am inteles ca alocatia se da retroactiv. Daca copilul e inregistrat pt alocatia cand are un an jumate, pe cate luni din urma primeste alocatia?

Alte discuții în legătură

Alocatie de stat pentru copil roman nascut in strainatate dar care locuieste in prezent in tara sil73 sil73 Am doi copii pe care i-am nascut in strainatate, unul nascut in 2006, iar celalalt in 2011. In anul 2012 m-am intors in tara impreuna cu copii. Pana in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - alocație pentru minor Anca dietrich Anca dietrich Am un băiețel născut in Germania in vărsta de 2,5 ani! Am locuit mai mulți ani acolo,acum am venit acasă din motive familiare! Am cerut documentul din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raluciii raluciii Buna ziua, In curand voi naste, si as dori daca imi puteti spune ce anume trebuie sa contina dosarul necesar pentru indemnizatie, cand trebuie depus mai ... (vezi toată discuția)