avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copil nascut in SUA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copil nascut in SUA

As dori sa stiu cum pot sa solicit alocatia copilului meu recent nascut in SUA. Parintilor le este imposibil sa ajunga in Romania in urmatorul an, asa c-am dori sa facem imputernicire la unul din bunicii copilului. Suntem un America doar pentru cativa ani, nu suntem rezidenti. Copilul are si certificat de nastere romanesc, in schimb nu e trecut pe livretul de familie. N-am beneficiat de nici un ajutor social pt copil.
Ce acte ar fi nevoie pt a cere alocatia, e OK ca imputernicirea sa fie facuta pentru unul din bunicii copilului? Dar pt unchi sau matusa copilului? Dat fiind ca parintii au domicilii diferite (judete diferite), este vreun inconvenient ca alocatia sa se ceara in orasul de resedinta a mamei?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:32, 29 Iunie 2015
Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii

Art. 6
(1) Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face in numele copilului, de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1)-(3).
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
.....

Asadar, alocatia de stat pentru copil se va primi retroactiv pentru o perioada de cel mult 12 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie de stat pentru copil roman nascut in strainatate dar care locuieste in prezent in tara sil73 sil73 Am doi copii pe care i-am nascut in strainatate, unul nascut in 2006, iar celalalt in 2011. In anul 2012 m-am intors in tara impreuna cu copii. Pana in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! - alocație pentru minor Anca dietrich Anca dietrich Am un băiețel născut in Germania in vărsta de 2,5 ani! Am locuit mai mulți ani acolo,acum am venit acasă din motive familiare! Am cerut documentul din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil raluciii raluciii Buna ziua, In curand voi naste, si as dori daca imi puteti spune ce anume trebuie sa contina dosarul necesar pentru indemnizatie, cand trebuie depus mai ... (vezi toată discuția)