Nu veti gasi niciunde in lege stipulat ca daca e sef sa merga singur si daca e executant sa merga mai multi. Asta e de la sine inteles. Acest aspect se intampla in toate primariile din tara. Ce daca mergeti la judet la sedinta si in aceeasi zi are si primarul sedinta, mergeti si dvs. cu primarul, nu. Cu toate ca e masina institutiei si ar fi normal sa se mearga toata lumea pentru a economisi din bugetul institutiei.
Art. 31 din Legea 188/1999
(1) Functionarii publici au dreptul de a-si perfectiona in mod continuu pregatirea profesionala.
(2) Pe perioada in care functionarii publici urmeaza forme de perfectionare profesionala, beneficiaza de drepturile salariale cuvenite, in situatia in care acestea sunt:
a) organizate la initiativa ori in interesul autoritatii sau institutiei publice;
b) urmate la initiativa functionarului public, cu acordul conducatorului autoritatii sau institutiei publice;
c) organizate de Institutul National de Administratie, de centrele regionale de formare continua pentru administratia publica locala, in conditiile legii, sau de alte institutii specializate din tara sau strainatate.
(3)
In cazul in care formarea si perfectionarea profesional a, in formele prevazute la alin. (2),
se organizeaza in afara localitatii unde isi are sediul autoritatea sau institutia publica,
functionarii publici beneficiaza de drepturile de delegare, in conditiile legii.
(4) Pentru acoperirea cheltuielilor programelor de formare si perfectionare profesionala a functionarilor publici, organizate in conditiile alin. (2) lit. a) si c), autoritatile si institutiile publice au obligatia sa prevada in bugetul anual propriu sumele necesare pentru cheltuielile respective.
Art. 190. din Codul Muncii
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.
Din lecturarea sectiunii a 3-a din Legea nr. 188/1999, sectiune intitulata "Perfectionarea profesionala a functionarilor publici", veti trage o singura concluzie: prin dispozitii imperative (obligatorii) legiuitorul a impus institutiilor publice sa asigure anual perfectionarea profesionala a functionarilor publici.
Perfectionarea profesionala este un drept al functionarilor publici, si reprezinta o obligatie pentru institutii sau autoritati publice.
www.avocatnet.ro/content/for...