avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

am depus dosarul de pensionare,dureaza cateva luni pina vine hotarirea,in acest timp pot fi dat afara de la serviciu ? pot sa-mi scot concediu medical in aceasta perioada pina vine decizia de pensionare ? e vreo problema ? si de cand inceteaza cim ?de cand depui dosarul sau de cand vine decizia de pensionare ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:42, 13 Iulie 2015
Pentru ce fel de pensie ati depus actele:
- pensie pentru limita de varsta;
- pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare;
- pensie anticipata;
- pensie anticipata partiala;
- pensie de invaliditate.
pensie pentru limita de varsta
Codul muncii;

Art. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:


c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;

Daca pensia este de limuita de varsta:


-la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare

Daca pensia este de limita de varsta cu reducerea varstei(avand grupe sau conditii de munca):

-la data comunicării deciziei de pensie
1. Daca este vorba de pensie pentru limita de varsta atunci angajatorul trebuie sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) existent la data cand indepliniti conditiile de varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare.

2. Dupa aceea, daca ambele parti sunteti de acord, puteti incheia un alt CIM, cu aceeasi data, pe perioada nedeterminata sau determinata, cu full-time sau part-time.

3. Dupa ce v-a incetat CIM nu mai puteti sa beneficiati de concediu medical deoarece sunteti deja pensionar chiar daca nu a fost emisa decizia de pensie.

,,, Daca pensia este de limita de varsta cu reducerea varstei(avand grupe sau conditii de munca):

-la data comunicării deciziei de pensie ,, poi a avut grupa a doua de munca si virsta 60 ani si sa desfacut CIM in baza art 56 lit c ,e CORECT ?

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters147006 ContSters147006 Daca un angajat se pensioneaza pentru limita de virsta beneficiind si de grupa a II a de munca CIM se desface cu data depunerii dosarului sau trebuie asteptata ... (vezi toată discuția)
Cim inceteaza cu data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta? noneyro noneyro La 01 iulie 2012 imi voi depune cererea de pensionare pentru limita de varsta cu stagiul complet de cotizare. Mi s-a spus ca CM va fi desfacut de la aceasta ... (vezi toată discuția)