avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu angajatorul

Buna seara am avut un accident cu masina firmei in luna mai se si a intrat unul in mine eu eram pe contrasens iar el a intrat pe contrasens de si banda lui era libera politia nu am inteles de ce ma scos pe mine vinovat masina firmei nu a avut casco asa ca a trebuit sa o repare firma de si am intrebat atunci pe patron cit coasta mi -a raspuns sa imi vad de treaba bine ca nu am patit ceva acum din cauza unui coleg am cerut sa plec iar patronul acum vrea sa platesc masina eu nu trebuia sa fiu in ziua acea la lucru dar sefa a spus sa vin in locul unui coleg de si eu nu am accepta.Acest accident nu este un accident de munca nu trbuia anuntiat itmul .Daca plec ce poate sa imi faca firma nu mi sa comunica nici acum cit a costat reparatia.firma poate sa imi retina banii de concediu pe un 1 ,5 sau din salariu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 20 Iulie 2015
1. In cazul dvs, este vorba despre angajarea raspunderii patrimoniale . Angajatorul poate recupera pagubele produse de salariatii sai doar daca fapta ilicita si personala a fost savarsita cu vinovatie si in legatura cu munca sa,si daca aceasta a adus un prejudiciu patrimoniului .

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.


Actiunea trebuie introdusa la tribunalul in raza caruia se afla sediul ori domiciliul angajatorului, in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.Proba prejudiciului trebuie facuta de angajator. Astfel de actiuni sunt scutite de taxa de timbru.

Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte în mod neîndoielnic următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a produs o pagubă, că a primit o sumă nedatorată, bunuri ce nu i se cuveneau sau servicii la care nu era îndreptăţit;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia; Valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).

2. Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.

3. Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

4. În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani retinuti din salariu fara hotarare judecatoreasca viezure viezure Buna ziua!Acum 7luni am avut un accident cu masina in timp ce ma intorceam de la Cluj.Am plecat impreuna cu seful meu la Cluj la ora 02.00,am avut 7vizionari ... (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala mimafi mimafi Aduc in atentia dvs. urmatoarea situatie: Un angajat a fost cercetat disciplinar ptr. o abatere soldata cu deteriorarea utilajului pe care il conducea, ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la salariat? ContSters300815 ContSters300815 buna ziua. eu lucrez ca sofer pe camion. am avut un accident usor in suedia cu camionul firmei,si seful meu nu mai vrea sa imi dea banii pe motiv ca camionul ... (vezi toată discuția)