avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doresc sa-mi depun demisia fara preaviz!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doresc sa-mi depun demisia fara preaviz!

Buna seara!

Asa cum spune si titlul, doresc sa-mi depun demisia fara a mai fi nevoit sa stau in perioada de preaviz, am depus o cerere la sediu cu rugamintea sa binevoiasca sa-mi inceteze contractul de munca cu acordul partilor si din pacate, nu au fost de acord, obligandu-ma sa stau in preaviz.
M-au amenintat ca ma vor da si in judecata daca nu ma prezint la munca pe perioada preavizului, pe motiv ca magazinul va sta inchis (sunt agent comercial), si ca ei ar primii amenzi de la conducera centrului comercial si ca pentru recuperarea prejudiciului ma vor chema in instanta.

Am inteles ca singura solutie ar fi o nerespectare a contractului de munca din partea angajatorului si la o prima vedere lucrurile stau in felul urmator:
In contract scrie asa:

- Locul de munca
1. activitatea se desfasoara la magazinul din punctul de lucru al angajatorului Auchan - (si eu am lucrat din prima zi pe magazin intr-un Carrefour);
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel:__-__ (spatiul nu este completat)

- Durata muncii
1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana (si am lucrat numai 12 ore cu 24 acasa)
2. Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: inegal: Luni-Miercuri 12 ore cu 24 ore liber intre orele 9:00-22:00, Joi-Duminica 11 ore pe zi, intre orele 9:00-21:00, cu pauza de masa de una ora, doua zile consecutive cu 2 zile consecutive libere - ( iar eu am lucrat in felul urmator: Luni 12 ore / Marti liber / Miercuri 12 ore / Joi liber / Vineri 6 ore / Sambata 12 ore / Duminica 12 ore si saptamana urmatoare se inversa programul cu exceptia weekendului cand eram liber, sa nu uit sa mentionez ca programul tot timpul a fost de la 10 la 22)
3. Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil - ( nu am semnat nimic in acest sens )

- Alte clauze
3. Perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 de zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii sau contractului colectiv de munca - ( la telefon minunatul director mi-a spus ca am o perioada de 15 zile de praviz, nu stiu care este varianta corecta)

Sper ca nu v-am plictisit si va rog sa ma ajutati, deoarece chiar nu mai doresc sa stau la aceasta firma #-o
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
Billy46, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:54, 23 August 2015
1. Regula in materie este incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C.mun..
Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca(art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

2. Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz , atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a dvs, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.

3. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci se poate demisiona fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive și ore de noapte aba1011 aba1011 Bună seara din nou, Mă adresez la dvs cu o nouă problemă și înainte să discut cu angajatorul sau să fac vreo reclamație la ITM vreau să fiu sigur ... (vezi toată discuția)
As dori sa mi dau demisia din cauza nerespectarii contractului de munca Anonima91 Anonima91 Lucrez la o societate comerciala (magazin)ca asistent vanzari de la sfarsitul lui martie 2015 si in contractul de munca este specificat numarul de ore si ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ralucyb ralucyb buna ziua! lucrez la o un patron ca lucrator comercial intr-un magazin, doresc sa imi dau demisia fara sa mai stau in preaviz, patronul m-a amenintat ca daca ... (vezi toată discuția)