avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Majorari salariale 12%
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Majorari salariale 12%

Majorarea salariala se aplica doar functionarilor publici sau si personalului contractual? Primarii si viceprimarii beneficiaza?Cum se calculeaza procentul de 12%- la salariul de baza si apoi se adauga sporul de vechime sau la total? Puteti sa ma ajutati cu un model de dispozitie a primarului privind majorarea ?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: ggvv , utilizator 10:38, 7 Ianuarie 2016
1. Autoritatile administratiei publice locale pot stabili o crestere salariala pentru personalul angajat in institutiile publice locale de pana la 12%, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) incadrarea cheltuielilor de personal in limita bugetului aprobat;
b) incadrarea cheltuielilor de personal in limita plafonului de cheltuieli de personal repartizat conform prevederilor legale.

2. Autoritatile administratiei publice locale pot stabili cresteri salariale diferentiate pe categorii de personal, in functie de conditiile specifice.

3. Prin OUG nr. 27/2015 s-a creat posibilitatea legala a cresterii salariilor in primarii fara a se face diferenta intre personalul contractual si functionarii publici.
Actul normati este aplicabil si functionarilor publici din cadrul autoritatilor administratiei locale.

4. Legea nu se aplica primarului si viceprimarului.

5. Majorarea se aplica la salariul de baza.
De ce nu se aplica primarului si viceprimarului? Nu gasesc niciun motiv.
Pentru ca primarii si viceprimarii nu reprezinta personal angajat in cadrul institutiilor publice locale. Ei sunt alesi locali - functii de demnitate publica alese si nu au contract de munca sau raport de serviciu.
Din textul:
1. ... autoritatile administratiei publice locale pot stabili o crestere salariala pentru personalul angajat in institutiile publice locale de pana la 12%, daca ... (OUG 27/2015)
de unde deduceti ca majorarea nu se aplica si primarului si viceprimarului?
La fel, s-ar putea spune ca functionarii publici nu ar fi acoperiti de sintagma personalul angajat. Nu cred ca exista argumente juridice pentru a exclude primarul si viceprimarul de la aceasta majorare.

Daca merita sau nu, ar trebui sau nu, ar fi normal sau nu, ar fi logic sau nu, aceasta este alta poveste...
Legiuitorul, in astfel de cazuri, nu foloseste intotdeauna sintagma cea mai potrivita si nici nu da definitii. Daca si ce a gandit in cazul primarilor, viceprimarilor nu reiese in vreun fel. De regula, acestea sunt decizii luate peste noapte si transpuse in astfel de acte normative in cateva zile.
Nu gasesc niciun argument juridic serios pentru a exclude primarul si viceprimarul de la aceste majorari.

Va multumesc pentru raspunsuri si astept pareri despre acest subiect.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2016
ggvv, utilizator
Primarul si vicele nu sunt persoane angajate, ca nu au dat concurs pe post, ci doar au fost alesi si numiti ulterior in functii in urma unor alegeri libere. Primarul a fost ales de catateni iar vicele de consilieri. Intelegem ca aveti tema de casa sa gasiti solutii de crestere salariala si pentru ei :fight:, dar cum sa mai ajunga sa traiasca si functionarul la un nivel de trai decent daca de fiecare data cand ii da statul si lui cate un os iau parlamentarii si alesii locali tot mai mult-ciolane intregi?:bow:Ce salariul de demnitar public nu este destul de indestulator?:-/
Ultima modificare: Miercuri, 6 Ianuarie 2016
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Majorare salarii functionari cu 12% ContSters363781 ContSters363781 Salariile de baza se majoreaza la 1.050 lei incapand cu 01.07.2015, si tot cu 1 iulie se majoreaza salariile personalului din cadrul administratiei publice ... (vezi toată discuția)
Marire salariala patryc74 patryc74 Buna ziua,sunt angajat pe functia de maseur in compartimentul specialitate medicala la un camin pentru persoane varstnice,in decembrie 2016 ni sa majorat ... (vezi toată discuția)
Majorare salariu functionar public din cadrul directiilor de asistenta sociala MIctheo MIctheo Care este prevederea legala nr.... din data..... articol nr....aliniat....ce presupune fara ambiguitate majorarea salariului brut pentru functionar public de ... (vezi toată discuția)