avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Tip boala: astm bronsic alergic sau boala cronica ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Tip boala: astm bronsic alergic sau boala cronica (confidentialitate date medicale)

Buna seara.copilul meu are astm bronsic alergic si beneficiaza de bursa medicala.Acum este elev in cls.a IX-a .Am dus la liceu toate documentele necesare ptr. a beneficia de aceasta bursa si trebuia sa ni se comunice daca a fost aprobata sau nu.M-am trezit ca imi vine copilul acasa cu lacrimi in ochi cu o poza facuta pe tel. de la la panoul secretariatului unde au acces toti elevii si unde erau afisate aprobarile cu burse:sociale,de venit si medicale.Acolo se specifica numele elevului ,clasa si bursa de care beneficiaza daca a fost aprobata sau nu.Pana aici totul in regula numai ca la bursele medicale nu era decat una singura ,aceea fiind a fiului meu iar la tipul de boala era specificat :astm bronsic alergic.Intrebarea mea este :au voie sa arate public de ce boala sufera copilul sau sa scrie simplu:boala cronica?Mentionez ca fiul meu a venit marcat de faptul ca stie tot liceul de ce boala sufera,eu incercand sa acopar fata de colegii sai acest lucru pentru a nu-l marginaliza cum a fost in scoala generala.Cum era corect :sa fiu instiintata de diriginta,de secretariat sau la tabel sa nu se specifice tipul bolii?Eu as vrea sa sun la liceu si sa le spun sa stearga tipul bolii dar nu stiu daca este legal ceea ce vreau sa fac.
Va multumesc. O seara buna.
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 23:06, 17 Noiembrie 2015
Eu nu cred că e obligatoriu să se afişeze exact afecţiunea.Vă propun să mergeţi luni la şcoală, la secretariat, cereţi să vorbiţi cu directorul, dacă secretara nu poate rezolva ea însăşi.Îi explicaţi care e problema, cu siguranţă se va rezolva. Poate dacă i-aţi fi rugat înainte, când aţi depus actele pentru bursă, nu aţi fi avut acest inconvenient.
Este interpretabil. Învățământul este guvernat de o serie de principii printre care și cel al transparenței, concretizat în asigurarea vizibilității totale a deciziei și a rezultatelor, prin comunicarea periodică și adecvată a acestora (art. 3, lit. m din Legea educației naționale). Cum în învățământul superior mediile anuale se afișază la fiecare început de an pentru a ști cine și de ce a ocupat un loc la buget și cine beneficiază de bursă, tot așa în cazul fiului dvs. afișarea afecțiunii poate fi făcută cu scopul de a justifica acordarea acestei burse, în vederea respectării principiului mai sus amintit.

Nu cred că fiul dvs. ar trebui să-și bată capul prea mult cu așa ceva. E în perioada adolescenței și probabil percepția asupra a ceea ce ceilalți cred despre el în legătură cu afecțiunea sa este deformată și exagerată. Astmul nu mai este de multă vreme o boală debilitantă fiind foarte bine ținută sub control cu medicația actuală, datorită căreia orice suferind se poate bucura de o viață identică cu cea a unui om sănătos (chiar și în cazul efortului fizic). Chiar și așa, contactul cu factorii declanșatori (inclusiv sala de sport unde acarienii sunt în elementul lor) ar trebui pe cât de mult redus.

De asemenea, nu cred să întâmpinați refuzuri din partea conducerii liceului dacă veți cere modificarea tabelului.

În ce sens a fost marginalizat în școala generală?

Sigur că ceea ce vreți dvs. să faceți (să adresați o cerere, fie și verbală) este legal. Nimeni nu vă poate interzice acest drept. Dar dreptul de a cere nu antrenează și obligația celui căruia i se cere de a da.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2015
Radu9, utilizator
Problema principala este desigur sensibilitatea adolescentina, dar e vorba si de respectarea unei legi. Pentru pastrarea confidentialitatii diagnosticului exista o codificare a bolilor. Nu suferi de astm bronsic ci de 327. Cine e curios din fire, poate cauta pe internet ce inseamna diagnosticul si deci s- a dus confidentialitatea! In certificatele medicale de ani de zile de cand e legea cu confidentialitate diagnosticului se foloseste asa ceva sau ar trebui sa se foloseasca, iar secretara trebuia sa stie. Cred ca daca stiti cum sa- i vorbiti va modifica in acest sens documentul afisat.
Trebuie insa sa rezolvati repede si nu prin telefon. Am vazut doua clase de adolescenti incaierandu- se in curtea scolii pe un subiect similar. Cu consecintele de rigoare: copii usor raniti, profesori pusi in situatie delicata, parinti veniti la scoala pentru reclamatii, consiliu profesoral ocupat cu a hotari scaderea notei la purtare, copii buni cu nota la purtare scazuta etc. Niste fapte care ii marcheaza in primul rand pe copii. Va doresc curaj si succes!
Si daca ar fi scris BPOC ? Pe cine intereseaza, internetul il ajuta. Banuiesc, ati prezentat si un certificat medical pentru a scuti copilul de la efort fizic. Ce mai este secret ? Si apoi astmul bronsic nu este o boala "rusinoasa" si nici transmisibila in colectivitate. Secretariatul a motivat transparent motivul acordarii bursei. Stati de vorba cu copilul si incurajati-l, sfatuiti-l sa ignore pe cei ce-l sicaneaza cu rautatile lor. Afisati o mina vesela in fata copilului pentru a-l imbarbata, inoculati-i ideea ca este la fel de sanatos ca ceilalti copii.
Discutati cu diriginta, secretara, directorul si invocati sensibilitatea copilului dvs. vs rautatea celorlalti copii. Poate in urma sesizarii dvs., in lista lunii urmatoare va aparea la motivatia acordarii bursei, codul sau denumirea din certificatul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la bursa medicala Oana E84 Oana E84 Buna seara as dori sa știu și eu dacă copilul meu cu autism are dreptul la bursa medicală pe acest diagnostic. Va multumesc (vezi toată discuția)
Bursa medicala pentru astm bronsic GabriellaS GabriellaS Buna seara! Ma intereseaza sa stiu daca se acorda bursa pe motive medicale pentru un elev de clasa a 8-a care este diagnosticat cu astm bronsic, pentru care a ... (vezi toată discuția)
Baiatul meu de 13 ani are diabet de tip 1 , poate primi bursa de la scoala? Bucur Alexandra Bucur Alexandra Buna seara .baiatul meu de 13 ani are diabet de tip 1 ..m-ar interesa daca poate lua si el bursa de la scoala ..unde anume as putea sa intreb ..si daca este o ... (vezi toată discuția)