avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cetatenia canadiana pentru nou nascut in Canada din ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cetatenia canadiana pentru nou nascut in Canada din parinti romani

buna ziua! va rog sa mi spuneti daca este obligatoriu ca parintii unui copil nascut in canada sa fie rezidenti (sau macar unul dintte ei ) pentru ca acesta sa primeasca automat la nastere cetatenia canadiana.
intreb in situatia in care ambii parinti sunt doar posesori de viza turistica iar copilul se naste in canada acesta cu certificatul de nastere eliberat de autoritatile canadiene ,nu poate obtine si pasaportul canadian .?
si in cazul unui raspuns negativ, cum se pot intoarce parintii in tara( romania) cu copilul nou nascut tinand cont ca acesta nu intra in posesia unui pasaport...
va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 16:17, 29 Noiembrie 2015
Copii nascuti in Canada nu au cetatenie canadiana decat daca cel putin unul dintre parinti are cetatenia canadiana. Mai mult decat atat actele din Canada trebuie supralegalizate pentru a putea fi recunoscute de statul roman. Drept urmare daca dvs. ati dat nastere unui copilas pe teritoriul canadian trebuie mai intai sa va adresati ambasadei/consulatului roman pentru a solicita inscrierea certificatului in limba romana dupa care veniti acasa cu copilasul. Puteti solitcita si un titlu de calatorie.
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
Justitiarul711, utilizator
Daca nu s-a schimbat ceva de curand, copiii nascuti in Canada dobandesc cetatenia canadiana la nastere indiferent de nationalitatea parintilor.

Sunt mai multe surse care confirma asta, am ales una in limba romana:

Cu o singură excepţie, copiii născuţi în Canada sunt consideraţi automat cetăţeni canadieni pentru simplul fapt de a se fi născut în Canada. Singura excepţie de la această regulă este pentru copiii născuţi în Canada părinţilor diplomaţi sau cu imunităţi şi privilegii diplomatice, şi când nici unul dintre cei doi părinţi nu este cetăţean canadian sau rezident permanent în Canada; într-un astfel de caz, aceşti copii nu vor primi cetăţenia canadiană în mod automat. Persoanele născute în Canada îşi pot dovedi cetăţenia, de obicei, prin prezentarea certificatului de naştere emis de autorităţile provinciale sau teritoriale la naşterea lor.

[ link extern ]

Canada permite dubla cetatenie, deci prin inregistrarea in registrele romanesti copilul nu-si pierde acest drept.
Nu cred ca poate primi pasaport canadian daca parintii nu sunt rezidenti in Canada, sa intrebe si poate ne spuneti si noua daca da sau nu :)

Pentru a veni acasa cu copilul varianta cea mai rapida mi se pare cea scrisa deja: titlu de calatorie de la unul din consulatele noastre de acolo. Pot primi titlul si pe baza certificatului canadian, cu conditia sa fi parcurs pasii descrisi aici:
[ link extern ]
Obligatoriu trebuie sa supralegalizeze certificatul canadian, altfel nu-i pot face certificat romanesc copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie romana pentru un copil nascut in canada Sorina_Dragomir Sorina_Dragomir Care-i procedura si ce acte sunt necesare, daca ambii parinti sunt cetateni canadieni/romani, iar copilul (10 ani) s-a nascut in Toronto? (vezi toată discuția)
Nou-nascut in franta din parinti romani cristian7 cristian7 un nou-nascut pe teritoriul francez, din parinti cetateni romani, va putea dobandii cetatenia franceza si documente de legitimare franceze ? (comparativ cu ... (vezi toată discuția)
Certificat de deces eliberat in canada selon87 selon87 Buna ziua ! Ceatean roman- canadian decedat in Canada - Certificatul de deces eliberat de statul canadian, poate fi folosit pentru declararea decesului la ... (vezi toată discuția)