avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Faza preliminara CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Faza preliminara CEDO

Buna ziua!
Cine imi poate spune care sunt urmatorii pasi dupa ce se pierde un recurs?
Curtea de Apel si...dupa aia? Care este faza preliminara CEDO?
Am pierdut un recurs cu ANAF-ul. Lucrurile sunt extrem de nedrepte si vreau sa merg pana la capat cu ei. Ma poate ajuta cineva cu o lamurire?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 21:19, 23 Decembrie 2015
La CEDO se poate trimite cerea in termen de sase luni dupa ce a ramas definitiva decizia, facandu-se apel/recurs pe caile obisnuite de atac. Deci caile extraordinare de atac nu se iau in seama si pot duce la pierderea dreptului de a face cerere catre CEDO. Deoarece dosarul trebuie sa fie complet, se presupune ca sunt sase luni de la comunicarea motivarii deciziei.

CEDO trateaza doar violari ale drepturilor omului (de ex. dreptul la un proces echitabil) si nu este instanta supranationala de apel/recurs.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2015
tgeorgescu, utilizator
Stimat forumist,

În primul rând, nu ar trebui să vedeți Curtea Europeană ca o instanță de recurs la nivel european, pentru că nu este. Mersul unui proces nu este, ca exemplu, fond- apel - recurs -recurs la CEDO. Instanța din Strasbourg nu judecă decât încălcări ale drepturilor și libertăților protejate de Convenția Europeană, nu mai mult.

Dacă veți considera că au existat aceste încălcări, Curtea Europană se va sesiza după epuizarea căilor utile de atat, nu a celor extraordinare.

Cât despre procedurile Corții, în linii mari există o etapă a admisibilității în principiu, în care cererea dvs poate fi declarată inadmisibilă în principiu, în general într-un complet de judecător-unic.

Constatarea inadmisibilității în principiu nu durează extrem de mult, în maximul 4-6 luni de la trimiterea cererii complete putând primi un asemenea răspuns. Dacă cererea nu este completă, Curtea poate refuza înregistrarea sa.

Totuși, dacă după anumite cercetări prealabile, cererea nu este găsită inadmisibilă în principiu, cauza va fi comunicată Guvernului, iar dvs veți fi înștiințat despre acest lucru, Comunicarea cauzei, însoțită de anumite adrese ale Curții - Expunerea Faptelor, Întrebările puse Părților, marchează trecerea în a doua etapă, care se va desfășura în engleză/franceză și va trebui să fie susținută de un avocat specializat.

O asemenea înștiințare o veți primi mult mai târziu, îsă, putând trece și câțiva ani.

Cu stimă,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere la cedo rosiorilor rosiorilor Intr-un litigiu de munca, am parcurs urmatoarele etape: Contestatrie in anulare la Tribuna, recurs la Curtea de Apel, Contestatie in anulare recurs la Curtea ... (vezi toată discuția)
Cat costa intocmire dosar cedo ? NeluBalas NeluBalas Buna ziua.Am pierdut un proces si nu sunt dispus sa renunt pt ca am dreptate! Instanta ma obliga sa platesc 650 Lei drept taxe judiciare. Toata actiunea ... (vezi toată discuția)
Se comunica daca cererea este apreciata ca admisibila de cedo Antoanela Geaman Antoanela Geaman M-ar interesa daca Curtea comunica daca cererea a fost declarata admisibila si se merge mai departe sau nu comunica. In caz ca este declarata inadmisibila se ... (vezi toată discuția)