avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune sau cum so' numi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune sau cum so' numi

salut la toata lumea!

Am si eu o problema la care nu stiu daca mai exista vreo rezolvare dpv juridic.

In urma cu aproximativ 35 de ani mama mea impreuna cu parinti si un frate au luat un loc viran in capatul strazi mele pe care l-au impartit in 3 (fiecare avand partea lui) si au cultivat acolo diferiti pomi fructiferi si o gradina de legume.

In urma cu cativa ani de zile fratele mamei mele a vandut partea de loc aferenta parintilor dar si mamei mele unei persoane nou venite in cartier. Persoana respectiva prin nu stiu ce mijloace si-a facut acte de uzucapine, fara ca mama mea sa stie despre vreun proces aceasta nefiind citata nici ca martor nici cu vreun alt motiv.

Intrebarea mea este daca se mai poate face ceva pentru a recupera acest loc !

Daca sunt neintelegeri va astept cu intrebari.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 20:04, 29 Iulie 2009
Aceasta persoana, pentru a fi putut uzucapa ,ar fi trebuit sa stapaneasca efectiv timp de 30 de ani respectivul teren, ca un adevarat proprietar, posesia sa sa fi fost netulbrata, exercitata in mod public si neviciata. Ori, daca aceasta persoana spuneti ca a cumparat doar cu cativa ani in urma...insa, este posibil ca, prin faptu l ca unchiul dvs. a posedat terenul mai multi ani, atat al parintilor cat si al mamei dvs, sora lui, apoi, persoana despre care ne spuneti a preluat de la acesta terenul, posedandu-l deasemenea un nr de ani, cele doua posesii pot fi unite( jonctiunea posesiilor).Aceasta inseamna ca persoana a continuat posesia inceputa de unchi, astfel incat , s-a ajuns la termenul de 30 de ani in care poate fi invocata uzucapiunea.uzucapiunea este de fapt o sanctiune a adevratului proprietar al unui bun imobil, care, a ramas in pasivitate 30 de ani cel putin ,oferind astfel unei alte persoana, posibilitatea de astapani, a folosi bunul, asa incat acesteia sa i recunoasca in instanta calitatea de proprietar.
ai foarte mare dreptate in cea ce spui @legally imi aduc aminte ca am azuit pe mama vb si despre acest termen "jonctiunea posesiilor". intrebarea mea este cum a putut unchiul meu sa vanda locul meu, pt ca bucata pe care el o avea din imparteala este inca a lui iar jonctiune asta sa facut pe locurile pe care le avea mama si bunica mea.

Exista vreo metoda sa recuperez acel loc?
Aceasta uzucapiune, institutie de drept civil, a fost creata tocmai in ideea unei sanctiuni pentru acei proprietari care isi neglijeaza proprietatea timp indelungat, considerandu-se ca, in decurs de 3o de ani, un proprietar ar fi trebuit sa stie ,sa se intereseze despre bunul sau, iar daca nu a facut-o, a oferit sansa acelei persoane care a stapanit terenul intocmai ca un bun proprietar, astfel incat, el nu afost deranjat in exercitiul acestei posesii, adevaratul proprietar nu a inteprins nimic pentru a relua stapanirea bunului sau.Astfel, daca s-au implinit cei 30 de ani, posesorul neproprietat poate dobandi , pe calea uzucapiunii de 30 de ani, proprietatea deplina a bunului.Daca se mai poate face ceva, nu am idee, ar trebui reanalizata intreaga situatie a bunului, adica revazut, retroactiv, tot ceea ce s-a petrecut in acesti ani, si cum de s-a ajuns aici.calea ce ar fi putut fi urmata pentru recuperarea dreptului de proprietate ar fi fost actiunea in revendicare imobiliara, insa, in conditiile in care uzucapiunea devine operanta in favoarea posesorului neproprietar, adevaratul proprietar nu prea are sanse de castig.
Dle Bulls0702 ,
Fara date precise ne dam cu parerea fara acoperire! Unchiul dvs putea sa vanda sub forma de drept litigios si cei care au uzucapat in instanta pot obtine actele pe numele lui! Ulterior la intabularea terenului se poate depune si contractul de cesiune de drepturi si intabularea se face direct pe numele cesionarului. Foarte elegant , simplu si curat!
B-)
Odata cesionate drepturile: LA REVEDERE!B-)
Fara mai multe detalii precise nimeni nu va poate raspunde in cunostiinta de cauza!
SUCCES!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapa ioanavasileteodora ioanavasileteodora Buna ziua! As vrea sa cunosc mai multe lucruri despre termenul de \"uzucapa\" si legile cere se aplica in acest caz. Mama mea foloseste si ingrijeste un teren ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? sau alta metoda? siloth siloth Am o curte undeva intrun sat, si langa mine este un teren de 20 de ari al unei persoane, dobandit printr-un act notarial din 1932. De cand am eu terenul, de ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)