avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stagiul de cotizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stagiul de cotizare


Buna ziua!

Am 46 de ani si de anul trecut urmez cursurile unei facultati la zi (este prima facultate si este de stat). Din octombrie pana in decembrie am fost angajata la o societate, apoi in ianuarie am fost in concediu de studii fara plata, perioada care, am inteles ca se incadreaza in vechimea in munca si stagiu de cotizare. In februarie mi-am dat demisia de la acea societate. Intrebarile mele sunt: perioada de facultate este luata in considerare la vechime si stagiu de cotizare? Daca in aceasta perioada ma angajez, dar am cateva luni sau un an, depinde - in care eu nu am lucrat, perioada aceasta de inactivitate profesionala se mai ia in calcul la pensie? Daca nu imi gasesc loc de munca pana la vacanta de vara, in aceasta perioada, a vacantei, se poate acorda ajutor de somaj? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AndaNav , utilizator 21:23, 13 Februarie 2016
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

2. Astfel, perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar este cosniderata perioada asimilata stagiului de cotizare si se are in vedere numai la pensia pentru limita de varsta.

3. Daca in timp ce urmati cursurile facultatii va incadrati in munca, atunci veti beneficia de stagiu de cotizare numai in baza raportului de munca sau de serviciu incheiat in caea perioada.

4. Nu puteti beneficia de somaj, intrucat raportul de munca aincetat prin demisie si nu din motive neimputabile dvs asa cum se mentioneaza in Legea nr.76/2002/
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref contract de munca pe durata studiilor superioare DanielaLegume DanielaLegume Am urmat, la zi, cursurile unei facultati pe durata carora am si lucrat cu contract de munca (numai dupa amiaza, cu norma intreaga) timp de 8 luni, dupa care ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca cicor cicor Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj si pensie pe caz de boala sunt considerate vechime in munca la implinirea varstei legale de ... (vezi toată discuția)
Armata, studiile universitare si vechimea noiklosa noiklosa Buna ziua, 1. Durata petrecuta de o persoana in facultate este considerata drept vechime in munca numai la calculul vechimii necesare pentru primirea ... (vezi toată discuția)