Buna seara tuturor!
Sunt persoana cu handicap accentuat, posesor de autoturism (ma transporta altcineva) si Legea 193/2015, mi-e foarte clar ca ma scuteste de taxa impozitului la autoturism fara a mai fi necesar sa-l modific conform handicapului, prin modificarea Art.26 lit. c) din L448/2006 care elimina impunerea modificarii autoturismului conform handicapului. Apoi Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la TITLUL IX - Impozite si taxe locale, CAPITOLUL IV - Impozitul pe mijloacele de transport, ART. 469 - Scutiri, alineatul (1) litera b), spune asa: " Nu se datoreaza impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate in proprietatea sau coproprietatea reprezentantilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat si ai minorilor incadrati in gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului." Deci mi-e foarte clar ca si noul Cod fiscal ma scuteste de plata acestui impozit fara sa ma mai oblige sa-mi modific autoturismul conform handicapului, dar numai pentru un singur mijloc de transport, ceea ce mi se pare echitabil. Pe de alta parte, ceea ce nu pot intelege, este Art.502 - Abrogarea actelor normative, alineatul (1), punctul 5, din TITLUL XI - Dispozitii finale, care spune asa: "art. 26 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare;". Adica acest articol, anuleaza cu totul Art.26 (cu toate literele) din L.448/2006, cu modificarile si completarile ulterioare? Acum ma gandesc ca L.193/2015 reprezinta o modificare ulterioara adusa art.26 din L.448/2006 si ca efect a Art.502 din L.227/2015 Cod fiscal si aceasta lege este abrogata? Nu mai inteleg nimic. In acelasi Cod fiscal un articol imi spune ca sunt scutit de impozit, iar alt articol anuleaza cu totul un articol din alta lege, care prin modificarea adusa lui, m-ar fi scutit de plata impozitului. Sa nu mai spun ca cei din Consiliul Local Constanta or fi observat si ei aceasta anomalie si abuzeaza de ART.502 din L.227/2015 Cod fiscal si ne pun sa platim locurile de parcare care altminteri erau gratuite pentru persoanele cu dizabilitati, pastrand intr-o Hotarare de Consiliu Local, celebra impunere "daca este modificat conform handicapului" iar SPIT Constanta la fel mi-a perceput Impozit mijloace transport persoane fizice in cuantum valoric de 58 Lei (posed masina micuta 1400 cmc), desi exista in Codul fiscal Art.469 care ma scuteste de plata acestui impozit si a intrat in vigoare de la 01.01.2016. Eu am platit saptamana trecuta. Numai bine tuturor si raman recunoscator celui care imi poate explica aceasta anomalie!
Până la urmă m-am lămurit. Astăzi am rezolvat toate aceste probleme.
Deci, există Legea 448/2006, care, în textul inițial, în Secțiunea 7 - Facilități, la Art.26 lit.c) stipulează: ”Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilități fiscale: scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataș și mototriciclurilor, adaptate handicapului;” Acest articol avea ca efect scutirea de impozit asupra mijlocului de transport deținut, dar numai dacă era modificat conform handicapului. Deci benefiau de această scutire numai persoanele cu handicap care aveau modificate mijloacele de transport.
Ca o măsură reparatorie, pentru a nu se mai crea discriminări între persoanele cu același statut, respectiv persoanele cu handicap, s-a emis Legea 193/2015, care modifică Art.26 lit. c), prin eliminarea impunerii adaptării mijlocului de transport conform handicapului. Deci, acum toate persoanele cu handicap beneficiau de scutirea taxei asupra mijlocului de transport, fără să mai fie nevoie de adaptarea conform handicapului. În plus, modifică și Art. 28, care prevedea scutirea de la plata vinietei, dar tot condiționat de adaptarea conform handicapului, eliminând această condiționare, dar impunând o alta (și mi se pare normal să fie așa) și anume că se aplică pentru un singur autoturism.
Deci, pe scurt, conform acestei legi, toate persoanele cu handicap, posesoare de un mijloc de transport, beneficiază de scutire de impozit pentru acel mijloc de transport, precum și de scutirea plății vinietei, fără să mai fie nevoie să modifici autoturismul conform handicapului.
Acum apare artileria grea, respectiv Legea 227/2015 privind Codul fiscal, care în TITLUL XI - Dispoziții finale, la Art.502, alin. (1), pct. 5 abrogă art. 26 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare; Deci, acest articol, anulează cu totul Art.26, cu toate literele a), b) și c), precum și Art.1 din L. 193/2015, pentru a nu mai crea nici o confuzie (realitatea este că a creat un haos și mai mare), în ceea ce privește introducerea sintagmei ”adaptate conform handicapului” în acest articol de lege.
În schimb, aceeași lege și anume L. 227/2015, în TITLUL IX - Impozite și taxe locale, Capitolul IV - Impozitul pe mijloacele de transport, la Art. 469 - Scutiri, alin. (1), litera b) stipulează: ”Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru: mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;” Toate celelalte litere ale acestui articol de lege substituie și completează suplimentar acel Art.26 din L.448/2006, abrogat de Art. 502, alin. (1) din L. 227/2015.
Foarte pe scurt, persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutirea impozitului pe mijloacele de transport, numai pentru unul la alegere, fără nici un fel de condiționare în ceea ce privește adaptarea mijlocului de transport.
Și în plus, conform Legii 448/2006, care la la Art. 65, alin. (5) stipulează:
”În spațiile de parcare ale domeniului public și cât mai aproape de domiciliu administratorul acestora repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat și au nevoie de astfel de parcare.”, persoanele cu handicap (aici nu se mai precizează, grav accentuat etc.) beneficiază în mod gratuit de loc de parcare rezervat de la administratorul domeniului public respectiv, adică de la primărie.
Cam stufoasă situația, dar e bine de lămurit cum stau lucrurile. Nu mai spun că am stat jumătate de oră la SPIT, până a mers domnișoara de la ghișeu (de altfel foarte amabilă, dar din cauza mea pusă un pic în dificultate) la jurist, l-a consultat și într-un final m-a pus să fac o cerere de recalculare a impozitului pe mijlocul de transport. Cu parcarea nu a vrut să mă scadă, de a trebuit să merg la primărie la Centrul Relații Clienți, pentru a mă trece doamna de acolo că sunt scutit de la plată conform L.448/2006 Art.65, alin. (5).
Am rezolvat problema după o zi de alergătură între instituții, care altfel ar fi trebuit nici să nu existe și să se reolve de la sine.
Numai bine tuturor și sper că ne-am lămurit cu toții cum stau lucrurile!
buna , trebuie sa fi scutit de impozit pe masina abrogarea de care vorbesti face referire la legea 448 art 26 nu la legea 193/2015 dar ma rog asta e romania si asa sunt purtati pe drumuri persoanele cu handicap
buna si ar mai fi ceva de spus aici daca ar fi abrograt art 26 din legea 448 atunci nar trebuie sa se mai scuteasca nici impozitu pe casa nici pe masina sau impozitu pe salar si pensie dar toate se scutesc, dar se interpreteaza de uni functionari dupa bunu lor plac