1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.
(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.
(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.
...
Art. 80
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat:
a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
...
2. - Asadar si absolventul si angajatorul pot beneficia de stimulente financiare.
- Nu se specifica nicaieri ca trebuie angajat neaparat pe un post care necesita studii superioare (sau altfel de studii).
3. Ca urmare il puteti angaja pe orice post aveti vacant si veti putea beneficia de stimulentele precazute de lege.
4. Daca cei de la Agentia de Somaj refuza incheierea unei conventii cu dvs. sa la cereti, in scris, baza legala a refuzului.
Va multumesc frumos pentru clarificari! Verbal, mi s-a comunicat faptul ca, incadrarea salariatului in cauza trebuie sa se faca pe un post care necesita studii superioare. Din ceea ce scrie in legea somajului, intr-adevar, nu rezulta acest lucru, insa banuiala mea e ca nu vor incheia conventia daca incadrarea nu se va face pe un astfel de post.
Asadar, in situatia in care ma lovesc de un refuz al functionarului care preia dosarul, puteti sa imi oferiti o varianta la incadrarea pe un post de studii superioare, cu caracter general?
Multumesc inca o data!
1. Il incadrati pe orice post doriti si aveti nevoie si spuneti ca postul necesita studii superioare.
2. Acesta lucru trebuie sa fie prevazut in organigrama societatii dvs. (anexa la Regulamentul de Organizare si Functionare).
3. Puteti pune intrebarea si la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro