avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Un sfat va rog
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Un sfat va rog

Buna ziua, Pe scurt: Firma la care lucrez, din cauza crizei, acum cateva luni ne-a micsorat programul de lucru la 4 ore printr-un act aditional la CIM. (salar 360 lei). De lucrat, lucram 8-10 ore pe zi plus sambata pe 1000 lei. In fapt, cred ca conducerea si-a vazut avantajele si in aceasta situatie vom ramane mult, mult timp. Mai nou, a aparut un regulament de ordine interioara (nu a ajuns la mine), in care se specifica programul de lucru de 4 ore, dar si faptul ca putem ramane peste program. Nu stiu ce sa fac: sa-l semnez sau nu. Cred ca daca il semnez, nu am nici o cale de a ma plange la ITM sau la alte foruri pt. drepturile mele. Situatia mea nu e prea roz la firma pt. mine ("am gura mare").
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 5 August 2009
Rezulta din ceea ce povestiti ca angajatorul dvs. nu isi respecta obligatiile care ii revin in relatia de munca.
In acest caz, primeaza prevederile legale de protectie a salariatilor, inclusiv cu privire la munca suplimentara, iar regulamentul intern contrar prevederilor legale este nul sau anulabil, chiar daca a fost semnat de angajati de "luare la cunstiinta".
Nu inteleg insa de unde vine diferenta de salariu 360 si 1000. Vi se platesc cumva ore suplimentare, de ajungti la 1000 lei?
Prevederea din RI referitoare la orele suplimentare este ilegala, atata timp cat in Codul Muncii este prevazut expres:
Art. 102.
(1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru;
c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.
Deci inteleg ca pot refuza sa semnez acel regulament de ordine interioara daca prevade ca pot ramane peste program.
Dvs il semnati doar de luare la cunostinta.
Puteti sa faceti sesizare la ITM pentru prevederea ilegala in ROI privind munca suplimentara pentru angajatii cu program partial de lucru.
OK Si ce masuri ar putea lua ITM-ul? M-ar favoriza cu ceva, sau mi-ar strica si mai tare relatia cu conducerea? Ar putea fi si alt for superior pt. o plangere?

Alte discuții în legătură

Modificare prin decizie a timpului de lucru corina_alice corina_alice Buna ziua, As vrea sa va intreb daca un angajator poate modifica prin decizie timpul de lucru de la 8 la 4 ore si numai catorva angajati. Informarea ... (vezi toată discuția)
Durata muncii modificata de la 8 ore la 4 ore ? 22.08.2009 22.08.2009 Va rog a ma ajuta cu un raspuns: Angajatorul doreste modificarea la toti angajatii a puc. H din Contractul de munca individual respectiv trecerea ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? KLINTON KLINTON Am dreptul la somaj in conditiiile in care decizia de desfacere a CM s-a facut cu art 61 lit.d?Deasemenea specific ca in perioada 30iunie 2008-feb 2009 am ... (vezi toată discuția)