avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificarea peretilor exteriori ai blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificarea peretilor exteriori ai blocului

La parterul unui condominium, un proprietar a avut inchiriat apartamentul unui cabinet medical. La momentul inchirierii, chiriasul a obtinut de la toti locatarii acelei scari acordul de schimbare a destintiei din spatiu de locuit in cabinet medical. Dupa aproape 7 ani de functionare, proprietarul vinde apartamentul catre chirias. Fara nicio reclamatie din partea vreunui locatar al acelei scari, intr-o adunare generala a proprietarilor se propune si se ia hotarirea ca noul proprietar (cabinetul medical) sa nu mai aiba acces la partile comune, cei care vin la cabinet sa nu mai foloseasca scara blocului drept cale de acces, prin urmare sa-si faca o intrare separata, alaturi de intrarea in scara, prin spargerea zidului blocului si transformarea unei camere in cale de acces la cabinet. Va intreb daca acest lucru este legal? Tinind cont ca nu este un perete de balcon ci un perete de camera, tinind cont si de faptul ca blocul nu a fost proiectat sa aiba spatii comerciale la parter (deci cu intrari separate, altele decit pe scara principala), zidul ce urmeaza a fi darimat nu afecteaza structura de rezistenta a blocului?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:08, 2 Martie 2016
Hotararea este ilegala.
Adunarea generala nu poate impune ca unul dintre proprietari sa nu aiba acces la partile comune.
Daca ar fi legala, de ce nu ar hotari o majoritate ca si cei de la etaje sa isi faca intrare separata?

ART. 14-L230/2007
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu
cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun
proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau
individuala a celorlalti proprietari din condominiu
gabikov a scris:
..intr-o adunare generala a proprietarilor se propune si se ia hotarirea ca noul proprietar (cabinetul medical) sa nu mai aiba acces la partile comune, cei care vin la cabinet sa nu mai foloseasca scara blocului drept cale de acces, prin urmare sa-si faca o intrare separata, alaturi de intrarea in scara,

Este putin cam mult sa credem ca aceasta este o hotarare a adunarii generale. Dar daca este hotararea adunarii generale, eu ca proprietar al acelui cabinet, nu as avea nimic impotriva si as astepata, as ruga comitetul executiv sa duca la indeplinire hotararea adunarii generale. Mi-ar prinde bine sa se ocupe asociatia, comitetul, presedintele, de obtinerea aprobarilor si autorizatiilor necesare realizarii acelei intrari separate.
Unii care au asemenea mici afaceri se roaga de cei din asociatie sa le aprobe realizarea unei intrari separate iar acordul acestora este adesea greu de obtinut.

Pe dumneavoastra ar trebui sa va bucure hotararea luata de adunarea generala. La modul cinstit, cum spuneam la inceput, aceasta nu se incadreaza in categoria hotararilor, ci pot fi cel mult sugestii din partea vecinilor.

Trebuie discutat cu un inginer structurist care sa calculeze si sa stabileasca daca prin zid poate fi facuta o usa (doar daca proprietarul chiar vrea). In Constanta cineva de la parter s-a apucat sa darame un zid de portanta si au aparut fisuri, lasari si in final au montat rapid o sina de sustinere. Daca e facuta prost poate cadea scara respectiva. PS E absurd sa impuna adunarea sa nu mai intre pe scara - doar e coproprietar la scara si toate spatiile comune.
Atata timp cat se platesc la asociatie cheltuielile comune nu vad de ce nu se poate intra prin scara blocului...atunci si pentru a plati intretinerea la asociatie ar trebui asociatia sa-si faca acces separat caci...tot despre detanj este vorba si legea este una si aceeasi. Orice modificare la constructia unui apartament trebuie facuta cu obtinerea autorizatiilor respective ( urbanism, constructie, etc ) si cu firma autorizata.Mi-e greu sa crea ca se va obtine asa usor o autorizatie de spargere a unui perete exterior ( de rezistenta ) pentru montarea unei usi...daca se obtine cei care dau autorizatia sunt raspunzatori de eventualele urmari care ar putea avea loc...d-vs. respectati autorizatia si executati montarea usii, dar DUPA OBTINEREA AUTORIZATIILOR.
Deranjul locatorilor poate fi o cauza, care impreuna cu solicitarea proprietarului cabinetului medical a dus la hotararea adunarii asociatiei de propietari.
Camera de acces in cabinetul medical este obligatorie, fiind considerata sala de asteptare. Poate fi vorba de o camera, in prezent comuna (la care urmeaza sa se renunte, neutilizata in prezent de catre propietari) sau o camera aferenta cabinetului medical. Pentru camera neutilizata in prezent (acesta poate fi alt motiv al hotararii asociatiei de propietari), propietarul cabinetului medical ar trebui sa-i despagubeasca pe ceilalti propietari, daca aceasta va intra in folosinta cabinetului medical.
Modificarea ctiei. este posibila numai in baza unui proiect de executie intocmit de catre o firma autorizata, proiect in baza caruia se solicita (de catre proiectant + avizul asociatiei de proprietari) autorizatia de ctie. de la primarie si acceptul de incepere lucrari de ctii. de la Inspectoratul Teritorial in Ctii.
Proiectantul, numai dupa ce verifica calculul de rezistenta din proiectul initial al blocului, are in vedere, in special stalpii de rezistenta + grinzile de rezistanta (greu de crezut ca la blocuri exista pereti exteriori de rezistenta) poate face modificarea proiectului initial, respectiv inserarea unei usi cu acces direct din strada.
Pentru acces direct din strada, proiectul modificator are nevoie de aviz PSI-SU si de la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Usa subsol de bloc buna seara, se da urmatoarea situatie: un ... Maria-BiancaT Maria-BiancaT Usa subsol de bloc Buna seara, Se da urmatoarea situatie: un vecin de bloc doreste sa mute usa de la subsol , pe lateralul scarii de acces. Se poate face ... (vezi toată discuția)
Autorizatie renovare apartament in bloc din 1987 Vladanton Vladanton Buna ziua. Renovez un apartament intr-un bloc din \'87. Renovarea presupune printre altele schimbarea instalatiei electrice. Pentru asta au fost taiate ... (vezi toată discuția)
Perete de rezistenta racheru racheru Buna ziua, Vreau sa cumpar un spatiu comercial format din doua incaperi cu intrari separate una are intrare din strada principala iar cealalta prin spatele ... (vezi toată discuția)