avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lamurire

buna ziua,
as vrea sa stiu daca se poate diminua durata contractului de munca de la 8 ore la 4 ore al unei femei insarcinate.
Am o prietena in aceasta situatie,iar administratorul i-a spus ca ii poate diminua orele de munca.
Daca este legal sa faca cest lucru administratorul societatii.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 20:57, 9 August 2009
Fiind o modificare a prevederilor CIM, aceasta se poate face numai printr-un act aditional care trebuie semnate de ambele parti. Alfel este un act nul.
Exista anumite categorii de salariati care au dreptul la reducerea timpului de munca, iar acest lucru se intampla fara a le fi afectate drepturile salariale corespunzatoare unor norme intregi de munca.

Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
Art. 13. - In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
REFERITOR LA DIMINUAREA ORELOR DE MUNCA DE LA 8 LA 4 ORE( ESTE GRESEALA MEA NU M-AM EXPRIMAT ASA CUM TREBUIE,IMI CER SCUZE),PERSOANA INSARCINATA ,NU A CERUT ACEST LUCRU .EA POTEA VENI IN CONTINUARE LA SERVICIU 8 ORE PE ZI ,DAR DL ADMINISTRATOR AR VREA SA-I DIMINUEZE ORELE CA SA O PLATEASCA MAI PUTIN,
POATE FACE ACEST LUCRU AVIND IN VEDERE CA ESTE INSARCINATA SI EA NU ESTE DE ACORD CU DIMINUAREA SALARIULUI SI AL ORELOR.
VA MULTUMESC
1. Nu mai scrieti numai cu litere mari ca este obositor de citit si este si contrar Regulamentului forumului!
2. Revin la ce am spus mai inainte: Indiferent ca este o salariata insarcinata sau nu fiind o modificare a prevederilor CIM, aceasta se poate face numai printr-un act aditional care trebuie semnat de ambele parti. Alfel este un act nul.
3. Daca angajatorul discuta cu salariata, si o convinge ca trece printr-o situatie grea si nu mai poate sa plateasca salariatii si va trebui sa-i concedieze daca nu sunt de acord cu modificarea CIM, atunci de comun acord se poate face aceasta modificare.
diana36 a scris:

REFERITOR LA DIMINUAREA ORELOR DE MUNCA DE LA 8 LA 4 ORE( ESTE GRESEALA MEA NU M-AM EXPRIMAT ASA CUM TREBUIE,IMI CER SCUZE),PERSOANA INSARCINATA ,NU A CERUT ACEST LUCRU .EA POTEA VENI IN CONTINUARE LA SERVICIU 8 ORE PE ZI ,DAR DL ADMINISTRATOR AR VREA SA-I DIMINUEZE ORELE CA SA O PLATEASCA MAI PUTIN,
POATE FACE ACEST LUCRU AVIND IN VEDERE CA ESTE INSARCINATA SI EA NU ESTE DE ACORD CU DIMINUAREA SALARIULUI SI AL ORELOR.
VA MULTUMESC


Practic acesta fapt se traduce pentru angajator prin salarii mai mici pe statul de plata, contributii aferente de platit mai mici. Avantaj angajatorul, salariatul pagubit.( Probabil este o masura nesanatoasa anticriza, diminuarea cheltuielior. Nu am sa inteleg niciodata de ce prima masura anticriza este diminuarea cheltuielilor cu salariile. Nu sunt sunt si alte cheltuieli care ar putea fi reduse?)
Implicatii pentru salariat:
- diminuarea normei de lucru la 4 ore insemna perioada de stagiu redusa la jumatate in calcularea drepturilor de somaj:
- contributii la cas mai mici cu implicatiile aferente asupra valorii punctului de pensie
si ar mai fi si altele.
De ce ar face asa un compromis un angajat? Ori nu se complica sa porneasca acum un proces cu angajatorul, ori nu are sperante in gasirea unui alt loc de munca, mai ales acum cand este insarcinata. Pentru ca, ori te lupti pentru dreptate ori dai bir cu fugitii, dar iti asumi riscul.
Deci, in cazul de fata, sa nu semneze actul aditional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare c.i.m. runcan gabriela runcan gabriela buna ziua ,revin cu cateva detalii despre modificarea cim.in luna august am lucrat normal,8 ore/zi pt ca eu nu stiam de trecerea la jum de norma.pe statele de ... (vezi toată discuția)
Program lucru femei însărcinate Lav_28 Lav_28 Buna ziua, Am o întrebare: spuneți-mi, vă rog, daca o femeie însărcinată are programul de lucru redus la 6 ore (pe baza adeverinței de la medicul ... (vezi toată discuția)
Reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore simion maria simion maria buna ziua!va rog sa imi spuneti si mie daca se poate reduce timpul de lucru de la 8 la 6 ore din probleme economice fara sa se incheie nici un act aditional ... (vezi toată discuția)