avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA antrenor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA antrenor

As vrea sa stiu daca este legala desfasurarea activitatii de antrenor ca PFA, intr-un club cu un sistem organizat de selectie, pregatire si participare la competitii, cu sportive legitimate si juniori in Lotul national. Sectia apartine unui club sportiv municipal care, in urma noilor norme ale codului fiscal nu mai poate incheia contracte civile si nici nu poate suplimenta numarul de posturi din organigrama pentru a incadra antrenorii cu contract individual de munca. Asa ca, cea mai la indemana solutie a fost sa ceara antrenorilor PFA-uri.

Eu am citit conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o activitate ca sa fie independenta si am tras urmatoarele concluzii:

1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru – este exclus a se desfasura activitatea in alt spatiu decat cel pus la dispozitie de club, cu un program stabilit in functie de programul liber al sportivilor, care sunt si elevi.
2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi – avand obiective de performanta pe care mi le asum la inceputul anului, nu este timp si nici nu doresc sa lucrez pentru mai multi client. De altfel, lucrand pentru mai multi clienti ar rezulta faptul ca intru in concurenta cu propria-mi persoana
3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea – asta ar insemna ca oricine s-ar accidenta in timpul unui antrenamnet sau competitie sportiva se poate intoarce impotriva mea pentru decontarea cheltuielilor de recuperare.
4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară – sportivii sunt promovati sub culorile clubului astfel incat toata activitatea se desfasoara cu un buget stabilit anual, folosesc exclusiv baza materiala a clubului, echipament special de antrenament si competitie, obiecte si echipament specific, nefolosind niciun capitalul propriu. Clubul suporta, in interesul desfasurarii activitatii sectiei, cheltuielile de deplasare ale antrenorului: transport, cazare, masa, in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura.
5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii – criteriul acesta este impartit, atingerea obiectivelor nu tine numai de utilizarea capacitatii intelectuale proprii, ca antrenor, ci si de capacitatea intelectuala si fizica a sportivului implicat in activitatea sportiva, de alocatiile financiare dedicate sectiei si chiar de starea de sanatate a sportivilor
6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective – desi antrenorii au un statut si legislatie dedicate, nu fac parte dintr-un corp/ordin profesional special reglementat
7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii – cred ca eu nu imi pot desfasura activitatea decat personal atata timp cat imi asum niste obiective

Am cerut un punct de vedere la ANAF dar am primit un copy-paste al celor 7 criterii si sa fim atenti la acestea in incadrarea activitatii. ITM-ul sustine ca modalitatea legala ar fi incheierea unui contract de munca insa, in situatia in care nu sunt posturi, PFA-ul poate fi o solutie.

Ma poate scoate cineva din aceasta dilema? La mijloc sunt opt ani de munca si performante, si un viitor frumos pentru cei care practica acest sport....

Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2016
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: liliana27 , utilizator 12:22, 15 Aprilie 2016
Eu zic ca nu se poate pe pfa ci doar cu contract de munca. E posibil ca pentru pfa sa nu cumva sa fie reconsiderata ca fiind o activitate dependenta (asta doar in cazul unui control) si sa fiti in situatia sa incheiati contracte de munca si sa platiti retroactiv impozitul si contributiile pe salariu si cu penalitatile aferente. Este exact ceea ce vi s-a recomandat si in raspunsul de la anaf.
Nu e un argument faptul ca nu sunt posturi. Va descurcati cu numarul de posturi aprobat.
Multumesc foarte frumos pentru raspuns...
Ideea principala este ca directorul, impreuna cu jurista institutiei, au obligat antrenorii sa-si faca PFA-uri doar pentru ca nu se mai pot incheia contracte civile. Organigrama institutiiei, fiind in subordinea consiliului local, are un numar de angajati raportat la numarul de locuitori al unitatii administrative-teritoriale iar intreaga structura sportiva din cadrul clubului, desi sunt 12 sectii sportive, nu are niciun post in organigrama. Majoritatea antrenorilor, de frica sa nu-si piarda sursa de existenta si-au infiintat PFA-uri intai pe codul 9319 - nefiind nici macar atenti ca acest cod exclude activitatile de antrenorat - iar apoi pe codul 8551 care mentioneaza clar ca pregatirea este organizata formal. Pentru ca suntem cativa antrenori care avem intrebari serioase legate de aceasta forma de angajare, nici banii nu ni I-am luat de doua luni. Managementul clubului este rigid si nu este dispus la colaborare pentru gasirea unei solutii in favoarea antrenorilor. In fond, sprijinul trebuie sa fie reciproc, unii fara altii neputand functiona.... Am facut, din nou, o adresa la ANAF in care am solicitat, conform noilor prevederi legislative, un punct de vedere opozabil tertilor, ne aflam in interiorul termenului de 45 de zile...
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2016
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconsiderare pfa dependent IonJohn IonJohn Detin PFA cu cod CAEN 6202 de vreo 2 ani. In prima perioada am avut un contract de consultanta cu firma X si am fost deasemenea angajat part time la firma ... (vezi toată discuția)
Organigrama club sportiv vs oug 63/2010 Kyandra Kyandra Am si eu o intrebare, chiar daca nu vizeaza direct functionarii publici. Trebuie sa infiintez un club sportiv cu personalitate juridica, in subordinea ... (vezi toată discuția)
Unde pot sesiza Moisse Moisse Buna ziua Exista o situatie ipotetica: o firma are numai 3 angajati dar restul sunt colaboratori cu PFA. Asa cum stim nu ai voie sa disimulezi un contract ... (vezi toată discuția)