avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Conditii plata CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Conditii plata CAS

Buna ziua! Sunt cadru didactic cu 16 ani vechime in invatamant. In anul 2015, salariul meu net nu a depasit 1290 de lei. De la data de 15 septembrie 2015 am intrat in concediu fara plata timp de un an. Din septembrie 2015 pana in aprilie 2016 inclusiv am platit din mana, CAS in valoare de 247 lei lunar si Asigurarea de sanatate in valoare de 68 lei lunar. As dori sa-mi depun demisia la liceul unde am activat si sa devin PFA. In aceste conditii, in functie de ce criterii va trebui sa achit CAS si Asigurarea de sanatate in continuare? Voi fi obligata, si ca PFA, avand in vedere venitul pe anul trecut ca angajat, sa achit integral, din mana, sumele de pana acum, si la ele se va adauga impozitul pe venit ca PFA? Precizez ca estimez un venit lunar nu mai mare de 400 de lei lunar, in primul an. Va multumesc anticipat!
O P.F.A. care are un venit lunar mai mic de 35% din salarariul mediu pe economie (pentru 2016 este 35% x 2681 = 938,35 lei) nu este obligata la plata contributiei de asigurari sociale (C.A.S.).

Se plateste 16% impozit si 5,5% contributia de asigurari sociale de sanatate (C.A.S.S.). Aceasta din urma, in cazul in care se realizeaza un venit mai mic decat slariul minim pe economie, se plateste la nivelul acestuia (de la 01/05/2016 este 5,5% x 1250 = 69 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas euroger96 euroger96 Buna seara Sunt PFA din 2004,,nu am cartea de munca inregistrata nicaieri si nu am platit niciodata CAS.Va rog sa ma \'\'luminati\'\' ce plati datorez Fiscului ... (vezi toată discuția)
Contributii intreprindere individuala camellia_camy camellia_camy Buna ziua ! Sunt PF inregistrata la finante ca agent asigurari cu retinere la sursa.As dori sa infiintez o intreprindere individua dar nu stiu ce contributii ... (vezi toată discuția)
Cea mai buna forma legala de organizare pt impozite cat mai mici mariusa34 mariusa34 Buna ziua, In urma noilor reglamentari pt PFA, doresc sa inchid PFA-ul si sa deschid un SRL. Imi puteti confirma va rog rezultatele documentarii ... (vezi toată discuția)