avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL SI STATUTUL DE ASOCIAT ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL SI STATUTUL DE ASOCIAT UNIC/ADMINISTRATOR

Buna ziua. Ma aflu in concediu prenatal urmand ca in octombrie 2016 sa intru in CCC. Intrebarea este urmatoare: daca infiintez, pana la intrarea in CCC, un srl-d in care voi avea statutul de asociat unic si administrator fara sa fiu remunerata in niciun fel, considerati ca voi mai avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului? Totodata, daca acest lucru este posibil fara sa imi afecteze indemnizatia, pe parcursul CCC pot incheia un CIM part-time cu un venit care sa se incadreze in limitele impuse de OUG 11/2010 actualizata? Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: DanielaMocanu83 , utilizator 15:16, 7 Iulie 2016
1. - Pe perioada de CCC puteti avea calitatea de asociat.

- Din Ordinul MM 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit Codului fiscal dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.

- La fel este si calitatea de administrator daca nu obtineti venituri pe perioada de CCC.

2. Pe perioada de CCC puteti obtine venituri profesionale de cel mult 3.189 lei pe an calendaristic dar din alta sursa decat cea unde ati suspendat activitatea pentru a intra in CCC.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Da. Ideea este ca vreau sa infiintez personal un srl-d in perioada imediat urmatoare. Acesta nu are nicio legatura cu societatea la care am lucrat si de la care voi intra in concediu prenatal. Inseamna ca voi putea desfasura activitatea specifica de administrator, intocmind si semnand documente, pe toata perioada CCC fara sa incasez indemnizatie de administrator si cu reinvestirea dividendelor in societate? Pot infiinta societatea inainte de intrarea in CCC sau ma sfatuiti sa astept pana dupa acea data?
DanielaMocanu83 a scris:

... Inseamna ca voi putea desfasura activitatea specifica de administrator, intocmind si semnand documente, pe toata perioada CCC fara sa incasez indemnizatie de administrator si cu reinvestirea dividendelor in societate? Pot infiinta societatea inainte de intrarea in CCC sau ma sfatuiti sa astept pana dupa acea data?


Intr-adevar, puteti sa va desfasurati activitatea la SRL-D fara sa incasati o indemnizatie de administrator si fara a va fi afectat dreptul la indemnizatia CCC..

Societatea o puteti infiinta oricand doriti dvs. , fie inainte de intrarea in CCC , fie dupa.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ingrijire copil luci80 luci80 Caz : o persoana este asociat unic si administrator intr-un SRL, nu beneficiaza de dividende si este angajat cu contract de munca in alta societate, in cazul ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate administrator achimescua achimescua Buna seara , Urmeaza sa intru in Crestere si ingrijire copil in luna noiembrie 2015 pentru o perioada de un an . Pe langa activitatea prestata cu contract de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de maternitate si pentru ccc - cumul cu alte venituri MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! In cazul in care infiintez un SRL in perioada in care primesc indemnizatia de maternitate/ingrijire copil, iar eu nu voi fi si salariat in ... (vezi toată discuția)