avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract vanzare-cumparare - ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract vanzare-cumparare - ipoteca

In antecontractul de vanzare-cumparare pentru cumpararea unei locuinte intr-un proiect nou este precizat: "promitenta vanzatoare declar sub sanctiunea Art. 292 Cod Penal, ca apartamentul va fi in circuitul civil, nu va fi ipotecat, nu va fi grevat de nici o sarcina, nu va face obiectul nici unei masuri asiguratorii, nu va face obiectul niciunui litigiu civil, penal, ceea ce nu ne scuteste de garantarea impotriva evictiunii prevazute de Art. 1337 Cod Civil."
Intrebarea mea este daca se putea face acest antecontract iar dezvoltatorul sa aiba terenul pe care se construieste ansamblul ipotecat la vreo banca fara sa specifice acest lucru in antecontract?Sau daca putea sa puna ipoteca pe acest teren dupa ce s-au incheiat aceste antecontracte fara acordul nostru al promitentilor cumparatori?
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 08:32, 20 August 2009
Atecontractul isi produce efecte numai intre partile care l-au incheiat, proprietarul terenului poate dispune de azcesta inclusiv sa-l ippotecheze fara acordul celeilalte parti din antecontract, numai ca daca antecontractul va fi transcris la cartea funciara s-ar putea ca cel in favoarea carui se constituie ipoteca sa fie reticent sau sa ceara si alte garantii
Dezvoltatorul poate ipoteca terenul in favoarea unor terti(persoane juridice , fizce sau banci ) in vederea obtinerii unor credite fiindca in actul dvs(antecontract) nu scrie nicaieri ca el nu poate ipoteca terenul pe care dezvolta blocul sau ansamblul de blocuri respectiv!
Chiar daca este notat in cartea funciara antecontractul acest lucru nu il poate impiedica pe dezvoltator sa-si ipotecheze terenul. De fapt in momentul de fata pe piata imobiliara se intalneste foarte des urmatoarea situatie : din motive financiare(criza , lipsa lucrari , etc) dezvoltatorul intra in incapacitate de plata , isi declara insolventa , banca ii scoate la executare garantia(respectiv terenul pe care trebuia sa dezvolte proiectul) iar oamenii raman sa isi recupereze avansurile platite de la o firma care are 3 buldozere si un escavator!B-)Adica nu se stie daca isi mai recupereaza banii....caci de finalizat constructia este clar ca nu se va finaliza niciodata !
claudia77 a scris:

In antecontractul de vanzare-cumparare pentru cumpararea unei locuinte intr-un proiect nou este precizat: "promitenta vanzatoare declar sub sanctiunea Art. 292 Cod Penal, ca apartamentul va fi in circuitul civil, nu va fi ipotecat, nu va fi grevat de nici o sarcina, nu va face obiectul nici unei masuri asiguratorii, nu va face obiectul niciunui litigiu civil, penal, ceea ce nu ne scuteste de garantarea impotriva evictiunii prevazute de Art. 1337 Cod Civil."


Discutînd strict teoretic, dacă dezvoltatorul ar ipoteca terenul după încheierea unui antecontract conţinînd clauza de mai sus şi ar vinde ulterior apartamentele cu ipotecă asupra lor, am putea asimila pierderea dreptului de proprietate în urma unei vînzări silite cu evicţiunea întemeiată pe fapta proprie a vînzătorului, caz în care exonerarea de răspundere nu poate primi aplicare, înlăturarea convenţională a răspunderii de evicţiune pentru fapta proprie fiind nulă.

Sigur, interpretarea este puţin forţată, dar lucrurile pot fi privite şi astfel.

Oricum, un dezvoltator care vrea să se exonereze de răspunderea de evicţiune este, cu certitudine, unul neserios. Nu numai că nu aş accepta clauza, dar aş căuta un alt partener de contract. Deşi, la modul în care se lucrează cu creditele pe piaţa imobiliară, cred că sunt extrem de puţini acei dezvoltatori care să nu ipotecheze terenurile pe care urmează să construiască.

Sfatul meu ar fi să căutaţi un bloc finalizat, întabulat, asupra căruia să nu existe nicio sarcină. Altfel, riscaţi să ajungeţi în situaţia evocată de maestrul Mihai Grigore.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament alex_32 alex_32 Buna ziua, Doresc sa cumpar un apartament nou, intr-un ansamblu de mai multe blocuri in constructie, de la dezvoltator cu cash(avans la antecontract si plata ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament nou ipotecat in favoarea finantatorilor mirceas88 mirceas88 Buna ziua, Sunt in situatia in care trebuie sa ma deci daca semnez un antecontract pt un apartament nou, in constructie, asa cum este propus documentul sau ... (vezi toată discuția)
Rest plata dezvoltator imobiliar, implicarea altei banci Dharma Dharma Buna seara, am increiat un antecontract de vanzare-cumparare cu un dezvoltator imobiliar achitand 70% avans din valoarea imobilului ,urmand ca la data semnarii ... (vezi toată discuția)