avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cu salarii angajati pe asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cu salarii angajati pe asociatia de locatari impuse de comitetul executiv.

De curand am achizitionat un apartament intr-un bloc nou construit. Dezvoltatorul detine mai multe apartamente in acest bloc pe care nu le-a vandut si sustine ca are 50%+1 din spatiu. Drept urmare, a decis sa angajeze pe asociatie 3 paznici si un administrator cu salarii de 1500 lei+ taxe buget de 1080 lei. In total cele 4 salarii ajung lunar la 10.320 lei, suma pe care o suportam cf. cu cota parte indiviza. La incheierea contractului de vanzare nu au fost stipulate aceste cheltuieli. Va rog sa imi spuneti daca legea protejeaza locatarul de astfel de cheltuieli pe care un dezvoltator le poate impune ulterior celorlalti proprietari. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: asa123 , utilizator 14:59, 9 August 2016
Dati ceva detalii - v-ati constituit in asociatie (de cand ?) la Judecatorie (ati avut vreo Adunare Generala), câți proprietari sunteți, ce angajati aveti, etc. ?
S-a constituit Asociatie de locatari la judecatorie, infiintata de dezvoltator, cu semnaturile noastre, luate la notar cand s-au semnat contractele de vanzare, Comitetul executiv este tot dezvoltatorul. Acesta doreste paza non stop a blocului, desi exista cod de acces cu cartela pentru usa de la intrare. Sunt angajati 3 paznici cu total salarii brute de 7740 lei. Au fost si doua sedinte de asociatie insa nu putem decide nimic fiindca dezvoltatorul ne spune ca detine 50%+1 si hotareste cum vrea. Astfel ar putea sa angajeze si 7 paznici daca doreste? sau sa faca investitii de lux in numele si pe banii celorlati proprietari dupa bunul plac?? Multumesc.
Bun, sa zicem ca dezvoltatorul, ca sa se intre in legalitate, la vanzarea locuintelor v-a impus sa semnati pentru infiintarea asociatiei de proprietari.
Si acum, atentie!
- Dv. si restul proprietarilor ati semnat pentru a fi membri ai acestei asociatii, iar dezvoltatorul a tinut loc de comitet executiv de initiativa care face demersuri pentru infiintarea asociatiei.
Asa este si in cazul blocurilor care inca nu au infiintat aceste asociatii. Se constituie un comitet ad-hoc care redacteaza documentele necesare, strange semnaturi (in cazul dv. la notar), convoaca AG de infiintare in cadrul careia se alege comitetul executiv si presedintele adevarati. Acest comitet va conduce asociatia.

- In cazul dv. dezvoltatorul va duce de nas, profitand de faptul ca el ar avea majoritatea intr-o AG. Bun, dar ea trebuie convocata si ales comitetul executiv si presedintele legali. Chiar daca el va avea un cuvant greu de spus, si dintre dv. va trebui sa existe membri in comitetul executiv care, in cazul sedintelor de comitet, ar putea sa se opuna deciziilor dezvoltatorului. Poate fara succes, avand in vedere cvorumul care nu va avantajeaza, dar macar s-ar putea discuta si poate s-ar putea ajunge la alte concluzii.

Urmariti indeaproape momentul cand el nu mai are majoritatea si convocati o AG de urgenta in care sa va alegeti un comitet si un presedinte care sa va reprezinte. Si atunci veti putea impune si schimbari majore, daca va fi cazul.

Si pana atunci pregatiti-va, citind si rascitind Legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.
Si pana la momentul vanzarii, ceilalti proprietari sunt obligati sa suporte cheltuieli impuse de dezvoltator? Refuzul la plata atrage penalitati. Ce lege ii proteiaza pe proprietari de deciziile dezvoltatorului?
Ultima modificare: Duminică, 7 August 2016
d1234, utilizator
Niciuna.
Dv. functionati ca asociatie de proprietari si trebuie sa va organizati asa cum v-am scris mai sus.
Pana nu veti avea majoritatea in AG, ma tem ca o sa "jucati cum vrea dezvoltatorul", altfel puteti sa-l actionati in judecata. Cereti-i, dv., toti proprietarii, sa convoace o AG de alegeri in care sa se aleaga comitetul executiv si presedintele asociatiei. Asa, dupa cum v-am spus, ati mai avea o sansa sa discutati conditiile puse de el.

Mai aveti o iesire, dar aceasta este legata de felul in care si-a inregistrat proprietatea asupra apartamentelor nevandute in acodul de asociere si de felul cum se interpreteaza sintagma "proprietatea sa" din urmatorul articol din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa
.
- daca apartamentele sunt inscrise ca o singura proprietate, fara identificarea fiecaruia, ci cu suprafata totala, da, are majoritate, dar doar ca suprafata. Or intr-o AG conteaza numarul proprietarilor (un proprietar = un vot), nu suprafata detinuta.
- daca apartamentele sunt inregistrate fiecare separat, atunci el este proprietar de n ori, cate apartamente nevandute mai are. Si in acest caz e posibil sa detina inca majoritatea de 50% + 1. Si in acest caz, in instante, nu exista o interpretare unitara.
Unii sustin ca prin "proprietatea sa" se intelege intreaga proprietate luata o singura data, deci 1 vot.
Altii inteleg prin "proprietatea sa" atatea proprietati cate apartamente cu numere cadastrale separate are si atunci este de n ori proprietar.

Cereti-i sa vedeti tabelul cu proprietatile din acordul de asociere, acolo unde ati semnat si dv. pentru apartamentul pe care il aveti.
Ultima modificare: Luni, 8 August 2016
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Poate dezvoltatorul unui ansamblu imobiliar să fie și președintele asociației de proprietari? MuzaUrbana MuzaUrbana Buna ziua. As dori sa stiu daca unul dintre asociații unu grup de dezvoltatori imobiliari are dreptul sa fie si președintele asociației proprietarilor? ... (vezi toată discuția)
Membru in comitetul executiv, conditionat de drept de proprietate petrecg petrecg Buna ziua, in blocul unde locuiesc am fost ales membru in consiliul executiv, dar pentru a fi validat trebuie sa dovedesc ca sunt si proprietar. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
Lnfiintare asociatie de proprietari tip condominiu de catre primarie SCLIPEINICU SCLIPEINICU Primaria poate infiinta o asociatie de propietari tip condominiu pe toata suprafata unui oras?Ce se intimpla cu cei ce nu vor sa faca parte din asociatie? (vezi toată discuția)