avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea 66/2016 reluare concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea 66/2016 reluare concediu ingrijire copil

Buna ziua,

ma numesc Zsolt si doresc sa ma ajutati cu un raspuns privind reluarea concediului crestere copil ( CCC ) conform legii 66/2016.

Situatia mea este urmatoarea:
- am o fetita nascuta in Noiembrie 2014, deci abia in Noiembrie 2016 va implini 2 ani
- in 2015 am decis impreuna cu sotia sa intru eu in CCC cu optiunea pe 1 an
- in Oct 2015 s-au terminat cele 11 luni
- chiar in ziua ziua revenirii mele la locul de munca impreuna cu angajatorul am convenit incheierea de comun acord a contractului de munca
- din acea zi si pana astazi nu m-am angajat la o alta firma si nici nu am intrat in somaj, adica nu am avut nici un venit

In urma aparitiei Legii 66/2016, in data de 1 Iulie 2016, am depus la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala actele pentru reluarea concediului de crestere copil.

In data de 1 August 2016 am primit o decizie de la institutia mai sus amintita prin care imi este respinsa solicitarea de reluare a CCC si a platii indemnizatiei aferente. Decizia de respingere a fost motivata prin faptul ca nu m-as incadra in prevederile art. III din Legea 66/2016 si anume ca la data de 01.07.2016 nu beneficiam de indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediu fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de OUG nr. 111/2010. De asemenea in decizia de respingere mai apare specificat faptul ca, citez: ''Solicitantului i s-a incetat dreptul la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului incepand cu data de ...11.2015 pentru urmatorul motiv: copilul a implinit 1 an.''

Intrebarea mea este daca, in conditiile noilor prevederi ce apar in Legea 66/2016, pot sau nu beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la implinirea celor 2 ani?

Veau sa contest decizia de respingere a solicitarii mele privind reluarea CCC, insa vreau sa ma consult cu dumneavoastra daca am o baza legala pentru aceasta actiune.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:37, 5 August 2016
1. Din Legea 66/2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
...

2. - Cei de la AJPIS au dreptate, la data de 1 iulie dvs. nu va aflati in niciuna din situatiile: concediu crestere copil (CCC), concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani, stimulent de insertie.
- Dvs. ati optat pentru CCC pana la 1 an, concediu care s-a terminat in octombrie 2015.

3. Era bine daca nu ati fi incetat contractul individual de munca (CIM) si ati fi solicitat concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si acum ati fi beneficiat de prevederile Legii 66/2016.

4. In instanta de judecata nu aveti nici o sansa deoarece prevederile legal nu lasa loc de interpretari.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie IrinaMisu IrinaMisu Mi-am reluat activitatea profesionala, dupa concediu de crestere copil, in 2015 inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului meu. De atunci, pana in ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la concediul de crestere a copilului bulimargiulia bulimargiulia buna ziua,as avea si eu o intrebare..sotul beneficiaza de stimulentul de insertie,dar daca vrea sa se intoarca in concediul pentru crestere pana face copilul 2 ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie 3 ani AnamariaCraciun AnamariaCraciun Buna ziua Am un baietel de 2 ani si 4 luni, nascut in mai 2014. Eu am revenit la lucru in aprilie 2015, deci am primit stimulentul de insertie pana la ... (vezi toată discuția)