avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... sef birou in administratia publica
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

sef birou in administratia publica

Va rog frumos sa imi prezentati parerea dvs despre ocuparea postului de sef birou in administratia publica locala, in cadrul Biroului Administratie Publica Locala si Juridic si anume daca poate fi ocupat numai cu studii juridice, sau se poate si cu studii administrative? Acest lucru nu este mentionata in niciun act normativ, si parerea mea este ca se poate si cu studii administrative atata timp cat functia de secretar de oras poate fi ocupata cu studii juridice sau administrative, conform Legii 188/1999.
Si inca o lamurire daca imi permiteti, OUG 90/2009 a deblocat posturile de conducere? Eu am inteles ca nu se tine cont de procentul de 15% din posturile vacantate in cazul functiilor de conducere-posturi unice, dar trebuie ca postul de conduceresa se vacanteze ca sa poata fi ocupat, sau nu?
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: irina1980 , utilizator 10:53, 26 August 2009
1. Depinde ce atributii sunt cuprinse in fisa postului sefului Biroului Administratie Publica Locala si Juridic. Daca va avea atributii de coordonare si indrumare a unor consilieri juridici, opinia mea este ca ar trebui sa aiba studii juridice.
Bineinteles ca nu gasiti acest lucru mentionat in niciun act normativ, in tara asta toti sunt de parere ca dreptul e un fel de scoala de vara de cateva luni.

2. Da, prin O.U.G. nr. 90/2009 a fost deblocata ocuparea posturilor de conducere. Postul trebuie sa fie vacant sau vacantat, dupa cum se incadreaza sau nu in procentul de 15%.
"(21) Incadrarea in procentul de 15% prevazut la alin. (2) nu se aplica in situatia in care ocuparea posturilor vacante nu duce la majorarea numarului total de posturi ocupate, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivelul ordonatorului principal de credite, in cazul ocuparii posturilor vacante corespunzatoare:
a) categoriei inaltilor functionari publici;
b) functiilor publice de conducere, functiilor publice de conducere cu statut special si posturilor militare de conducere;
c) functiilor prevazute la art. III alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii publice."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc pentru raspuns!
Problema este ca ANFP invoca ca negatie pentru ocuparea functiei de sef birou prevederile art.87 din Statutul profesiei de consilier juridic si anume ca "consultanţa, redactarea, avizarea pentru legalitate şi contrasemnarea actelor juridice, asistenţa şi reprezentarea juridică a instituţiilor, autorităţilor publice, a persoanelor juridice se vor realiza numai de către consilierii juridici înscrişi în Tablou", ceea ce seful de birou nu are in atributii ci secretarul orasul are in atributii, conf Legii 215/2001 avizarea pt legalitate si contrasemnarea, iar din cate am citit eu in statul profesiei de consilier juridic, acesta din urma avizeaza si contrasemneaza dupa ce actele au fost deja emise, opinia sa fiind doar consultativa.
Nu sunt lamurita cu situatia in care consilierul juridic este functionar public, acesta este inscris in Tablou si isi pastreaza stampila, parafa si roba?
Oricum nu este speficicat nicaieri ca pt ocuparea functiei in cauza este nevoie de studii juridice si inscrierea in Tablou, din cate am citit eu, dar dvs sunteti in domeniu si stiti mai bine asa ca astept cu nerabdare lamuriri.
Multumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Razbunare primar? MERKAT MERKAT Buna ziua,va prezint o situatie intalnita intr-o institutie publica locala cu edil PDL-ist. E vorba de persoana mea care in luna ianuarie 2010, ocupa o ... (vezi toată discuția)
Deblocare ocupare functie publica de conducere irina1980 irina1980 Buna ziua, Am o problema cu OUG 90/2009 privind reglementarea unor masuri in domeniul adm publice, si anume la art. VI alin 1 spune ca \"incadrarea in ... (vezi toată discuția)
Desfiintare functie publica de conducere anamaria81 anamaria81 Prin transformarea biroului in compartiment se desfiinteaza postul de conducere de sef birou si inca 2 posturi de executie. La celelalte posturi de executie ... (vezi toată discuția)