Smok333 a scris:
.....
Daca totul in codul muncii, contract idividual si regulament de ordine interioara se refera la 5 zile si 40 de ore pe saptamana este normal sa lucrez 6 zile si 48 de ore pe saptamana in urma celor explicate mai sus ?
1. Exista aceasta posibilitate, insa in saptamana urmatoare ar trebui sa lucrati numai 4 zile, avand in vedere textul art.113 alin.1 C.mun.
2.
... Mentinonez ca nu imi sunt platite ore suplimentare in aceasta saptamana.....
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca
poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
3. Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si cu acordul angajatului, iar pentru efectuarea ei este necesara solicitarea din partea angajatorului si acordul salariatului.
Art. 120 C.mun.
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2)
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 121 C.mun.
(1)
La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
.....
4. Orele lucrate in weekend nu se considera ore suplimentare.
Munca suplimentara se refera la munca peste programul de 8 ore/zi de luni-vineri .Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile, si nu pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.
Munca suplimentara si munca in zilele de week-end sunt recompensate diferit si se supun unor prevederi legale diferite.
5. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal ,
salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
6. Orele suplimentare se platesc cu un spor de minim 75% din salariul de baza sau cu un spor mai mare daca este prevazut in CCM aplicabil sau in reg.intern.
Regula in materie de munca suplimentara este compensarea acesteia prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Exceptia este ca, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia daca compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat mai sus.
Asadar,
daca nu se compenseaza prin ore libere platite, atunci va trebui platita cu sporul mentionat in CCM aplicabil sau in reg.intern (situatie in care nu se mai acorda oree libere platite).