avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru, 4 echipe, 3 schimburi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru, 4 echipe, 3 schimburi

Buna ziua si salutare la toata lumea, ma numesc Andrei si sunt nou pe acest forum!
Am si eu o nelamurire cu programul de lucru si poate ma lamureste si pe mine cineva.
Lucrez in 3 schimburi, 8 ore pe zi.
De exemplu lucrez sch.2 de la ora 14 la ora 22. Lucrez luni-vineri(40 de ore), vineri seara ies la ora 22 din tura si mi se acorda repausul saptamanal de 48 de ore conform Codului Muncii Art.137, duminica seara la ora 22 incep schimbul 3 deci teoretic si practic eu lucrez 6 zile pe saptamana(48 de ore).Mentinonez ca nu imi sunt platite ore suplimentare in aceasta saptamana.

-Contractul meu individual de munca este de 5 zile pe saptamana cu doua zile repaus
-In regulamentul intern este specificat 5 zile pe saptamana cu 48 de ore repaus
-Art. 112. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
-Art. 113. [repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii]
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
-Art. 116. [programul de lucru inegal]
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore.......

Daca totul in codul muncii, contract idividual si regulament de ordine interioara se refera la 5 zile si 40 de ore pe saptamana este normal sa lucrez 6 zile si 48 de ore pe saptamana in urma celor explicate mai sus ?
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2016
Smok333, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:24, 18 Septembrie 2016
Smok333 a scris:

.....

Daca totul in codul muncii, contract idividual si regulament de ordine interioara se refera la 5 zile si 40 de ore pe saptamana este normal sa lucrez 6 zile si 48 de ore pe saptamana in urma celor explicate mai sus ?


1. Exista aceasta posibilitate, insa in saptamana urmatoare ar trebui sa lucrati numai 4 zile, avand in vedere textul art.113 alin.1 C.mun.


2.
... Mentinonez ca nu imi sunt platite ore suplimentare in aceasta saptamana.....


Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

3. Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si cu acordul angajatului, iar pentru efectuarea ei este necesara solicitarea din partea angajatorului si acordul salariatului.

Art. 120 C.mun.
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121 C.mun.
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
.....

4. Orele lucrate in weekend nu se considera ore suplimentare.

Munca suplimentara se refera la munca peste programul de 8 ore/zi de luni-vineri .Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile, si nu pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.

Munca suplimentara si munca in zilele de week-end sunt recompensate diferit si se supun unor prevederi legale diferite.

5. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

6. Orele suplimentare se platesc cu un spor de minim 75% din salariul de baza sau cu un spor mai mare daca este prevazut in CCM aplicabil sau in reg.intern.

Regula in materie de munca suplimentara este compensarea acesteia prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Exceptia este ca, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia daca compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat mai sus.

Asadar, daca nu se compenseaza prin ore libere platite, atunci va trebui platita cu sporul mentionat in CCM aplicabil sau in reg.intern (situatie in care nu se mai acorda oree libere platite).
Multumesc pentru raspuns, conform programarii, care nu stiu cum sa o atasez pe acest forum sau inca nu imi dau seama, NU am nici o saptamana in care sa lucrez 4 zile. Din 4 saptamani pe luna in una lucrez 6 zile si restul de 3 saptamani cate 5 zile pe saptamana.
Problema apare si la concedii cand un angajat cu program normal isi ia 5 zile de conediu beneficiaza si de wek-end dinainte si din cel din saptamana curenta deci la 5 zile de concediu beneficeaza de 9. Pe mine compania ma obliga sa imi iau 5 zile de concediu taiate de luni-vineri( cica nu pot sa imi fac cerere pe week-end) si am parte doar de 5 zile de concediu
Cum se calculeaza concediu in acest caz ? pot sa imi fac cerere de concediu pe ziua de sambata si duminica conform legii ?
CO se acorda pe zile lucratoare, care conform Codului Muncii ,de regula, sunt de luni pana vineri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru saptamanal kitisor kitisor Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarele intrebari: Ce inseamna 8 ore/zi , 40 ore/saptamana? Cum considerati saptamana de lucru? De ... (vezi toată discuția)
Activitate in weekend! Flav Flav Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca textul de mai jos din contractul de munca ma obliga sa prestez ore in weekend fara acordul meu. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)