avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariu

Buna seara,
Sotului meu a fost angajat pe perioada determinata, 3 luni, fara prelungirea C.I.M. cu acte in regula cu lichidare la zi fara popriri. Salariul l-a primit dupa o luna. Mai are de primit banii pe 4 zile plus concediul de odihna aferent de 5 zile. Angajatorul refuza sa ii plateasca spunand ca banii sunt in contul uzurii masini pe care a condus-o. Au trecut doua lunii de la lichidare. E legal asa ceva din moment ce are lichidare fara popriri? Exista vreun cadru legal pentru cele expuse mai sus?Ce poate face in aceasta situatie? Sa ne adresam ITM-ului?
Cu multumiri,

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 27 Septembrie 2016
1. Principalele modalitati prin care se poate actiona impotriva unui angajator pentru neplata drepturilor salariale sunt :
- depunerea unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia salariatul are domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- introducerea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Referitor la retineri :
Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

Prin urmare, fara existenta unei hotarari judecatoresti definitive sau a unui acord cu salariatul, angajatorul nu poate retine nicio suma - din salariu - ce ar reprezenta contravaloarea unui eventual prejudiciu cauzat acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! din 01.06.2021 ,in urma demisiei fara preaviz, am ... bububu bububu Buna ziua! Din 01.06.2021 ,in urma demisiei fara preaviz, am incetat activitatea la o firma la care lucram din 2009 cu o pauza de un ... (vezi toată discuția)
Nu am mai primit salariul Lucifer1 Lucifer1 Buna ziua,am și eu o întrebare,lucrez la o sală de jocuri,in urma cu o aproape o luna de zile am adus o paguba sălii de aproximativ 3000 Ron, mi-am sunat ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale Motreanuc Motreanuc Buna ziua.Sunt în situația în care fostul angajator îmi trimite acasă o notificare de prezentare ptr clarificarea situației salariale pe data de 5iulie ... (vezi toată discuția)