avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Transfer detinut
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Transfer detinut

Buna ziua,as dori sa stiu cam cat poate dura transferul unei persoane condamnate din slovenia in romania,in urma cererii depuse de avocatul de acolo.
Cel mai recent răspuns: carladream , utilizator 14:41, 3 Octombrie 2016
Buna ziua,
De îndată ce Ministerul Justiţiei din România primeşte declaraţia de consimţământ de la statul de condamnare, transmite documentele procurorului general al parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care, la rândul său, sesizează Curtea de Apel Bucureşti pentru ca aceasta să recunoască hotărârea străină şi să o pună în executare.
În cursul procedurii, veţi fi informat cu privire la termenele de judecată. Prin urmare, citaţia emisă de Curtea de Apel Bucureşti sau de Înalta Curte reprezintă o simplă notificare cu privire la cursul procedurii. Nu trebuie să vă prezentaţi în faţa instanţei de judecată.
Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti se motivează în termen de 3 zile şi este supusă recursului în termen de 10 zile de la comunicare. Comunicarea hotărârii către dvs. se face prin fax sau prin alt mijloc de transmitere, la autoritatea centrală din statul de condamnare, de către Ministerul Justiţiei, în cel mai scurt timp posibil.
Dvs. aveţi dreptul de a ataca această hotărâre cu recurs în termen de 10 zile. Tocmai de aceea hotărârea trebuie să vă fie comunicată, comunicare care se realizează, aşa cum s-a arătat, prin intermediul statului de condamnare.
Dovada de comunicare (procesul verbal care să poarte semnătura dvs. şi menţiunea că aţi primit hotărârea) ca şi declaraţia dvs. dacă înţelegeţi sau nu să contestaţi hotărârea Curţii de Apel Bucureşti trebuie să fie transmise Ministerului Justiţiei. Nu este suficient să declaraţi că nu mai sunteţi de acord să fiţi transferaţi în România. Trebuie să indicaţi foarte clar una din cele două variante: a) sunt de acord cu hotărârea Curţii de Apel Bucureşti şi nu doresc să declar recurs sau b) nu sunt de acord cu hotărârea Curţii de Apel Bucureşti şi doresc să declar recurs (în acest caz trebuie să menţionaţi care sunt motivele, unul dintre acestea putând fi şi acela că nu mai doriţi să fiţi transferat în România).
Prin urmare, hotărârea dată de Curtea de Apel Bucureşti nu este definitivă de la data pronunţării. Rămâne definitivă la data expirării termenului de 10 zile în care dvs. aveţi dreptul de a declara recurs sau de la data la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat recursul dvs..
Curtea de apel emite un mandat de executare a pedepsei imediat ce hotărârea a rămas definitivă, pe care Ministerul Justiţiei din Romnia îl transmite autorităţii centrale competente din statul de condamnare, în vederea transferării persoanei condamnate.
Predarea dvs. va avea loc, de regulă, pe teritoriul statului de condamnare, prin grija Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu înştiinţarea Ministerului Justiţiei.
Condamnatul transferat în România nu mai poate fi urmărit penal pentru aceeaşi infracţiune care a constituit obiectul condamnării în străinătate.
Legea română permite atât soluţia continuării executării, cât şi soluţia conversiunii condamnării.
Potrivit legii române, soluţionarea unei cereri de transferare este de competenţa exclusivă a instanţei judecătoreşti, instanţa putând fie să continue executarea condamnării imediat sau în baza unei hotărâri judecătoreşti, în condiţiile enunţate la art. 145 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală (în continuare Legea nr. 302/2004), fie să schimbe condamnarea, printr-o hotărâre judecătorească, înlocuind astfel pedeapsa aplicată în statul de condamnare printr-o pedeapsă prevăzută de legislaţia română pentru aceeaşi infracţiune, în condiţiile enunţate la art. 146 din acelaşi act normativ.
Astfel, potrivit art. 145 din Legea nr. 302/2004 în cazul în care statul român optează pentru continuarea executării pedepsei aplicate în statul de condamnare, el trebuie să respecte felul şi durata pedepsei prevăzute în hotărârea de condamnare.
Art. 146 din Legea nr. 302/2004 prevede că numai dacă natura pedepsei aplicate sau durata acesteia este incompatibilă cu legislaţia română, statul român poate, prin hotărâre judecătorească, să adapteze această pedeapsă la aceea prevăzută de legea română pentru faptele care au atras condamnarea. Per a contrario, dacă natura pedepsei aplicate sau durata acesteia este compatibilă cu legislaţia română instanţa este obligată să dispună continuarea executării pedepsei.
În cazul conversiunii, pedeapsa aplicată trebuie să corespundă, atât cât este posibil, în ceea ce priveşte felul pedepsei aplicate prin hotărârea statului de condamnare şi, în nici un caz, nu poate să agraveze situaţia condamnatului.
În ceea ce priveşte întinderea conversiunii pedepsei şi a criteriilor aplicabile, instanţa română va trebui să respecte următoarele condiţii: a) va fi legată de constatarea faptelor în măsura în care acestea figurează, în mod explicit sau implicit, în hotărârea pronunţată în statul de condamnare; b) nu va putea schimba o pedeapsă privativă de libertate printr-o pedeapsă pecuniară; c) va deduce integral din pedeapsă perioada de privaţiune de libertate deja executată de condamnat; d) nu va agrava situaţia penală a condamnatului, nici nu va fi ţinută de limita inferioară a pedepsei eventual prevăzute de legislaţia statului de condamnare pentru infracţiunea sau infracţiunile săvârşite.
După transferarea în România, pedeapsa se va executa potrivit legii române, inclusiv sub aspectul regimului de acordare a liberării condiţionate.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare definitiva DoLuc DoLuc Buna, v-as multumi foarte mult daca imi puteti da un sfat sincer si direct. Am aflat prin avocatul meu ca am primit 3 ani si 7 luni cu executare in Italia. ... (vezi toată discuția)
Intrebare: susp3kt susp3kt Este obligat un Judecator Roman sa tina cont de durata unei pedepse primite an streinatate(ex.an Germania detentia pe viata este max.15ani,an Romania este ... (vezi toată discuția)
Transfer din italia in romania xeniacristodulu xeniacristodulu buna ziua!unchiul meu este condamnat in italia,are o pedeapsa de 3 ani si jumatate si a executat pana acum 1 an si 4luni si a cerut transfer in Romania,cat ... (vezi toată discuția)