avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... obtinere cetatenie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

obtinere cetatenie

soacra mea are inregistrat la primarie cal si caruta.Am lucrat acasa 3 ani,dar nu pot demonstra.E suficient pentru pt.13 din legea cetateniei?
Cel mai recent răspuns: Daniela Gratiela , Alte profesii 17:26, 5 Octombrie 2016
Părerea mea este că nu e suficient să fi lucrat 3 ani (și fără să puteți demonstra) cu un cal și căruță aparținând soacrei d-voastră. Deoarece Legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române, modificată prin O.U.G. nr. 37/2015, prevede:

Art. 8. -
(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.


art. 8 indice 1 prevede: „Cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care a contribuit în mod deosebit la protejarea și promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) și e)”.
De asemenea, art. 8 indice 2 stabilește: „Cetățenia română poate fi acordată, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care poate contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate, dacă sunt întrunite următoarele condiții:

a) solicitantul va reprezenta România în loturile naționale, în conformitate cu reglementările statutare ale federației sportive internaționale la care România este afiliată;

b) solicitantul îndeplinește condițiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) și e) și își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori specific societății românești”.

Alte detalii de interes aveți aici:www.avocatnet.ro/content/for...
cu respect,
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente cetatenie romana Alexa_Alexa Alexa_Alexa de ce documente anume am nevoie ca sa-mi fac cetatenie romana fiind in md? (vezi toată discuția)
Obtinere cetatenie ASKIM3GET ASKIM3GET Buna seara Am o fetita nascuta aici in Romania, tatal ei este cetatean turc, iar noi nu suntem casatoriti. Poate sa ia tatal copilului cetatenie romana ... (vezi toată discuția)
Dobandirea cetateniei romane mamarutza mamarutza Buna ziua, Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate, am plecat din tara prin casatorie. Doresc sa-mi fac actele de repatriere, in ideea de a ... (vezi toată discuția)