avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... ABSOLVENT DE DREPT IN FRANTA, POATE PROFESA IN ROMANIA?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

ABSOLVENT DE DREPT IN FRANTA, POATE PROFESA IN ROMANIA?

Un absolvent (cetatean roman) al Universitatii de Drept din Lyon Franta (Jean Moulin) poate profesa in Romania in baza diplomei de licenta eliberata de cei din Franta? Este recunoscuta sau poate fi echivalata in Romania cu diploma de licenta a unui absolvent de Drept de la noi? Are aceleasi drepturi ca si un absolvent din Romania sau mai trebuie sa indeplineasca anumite conditii obligatorii, sa mai dea niste examene etc? El ar vrea sa vina in tara si sa dea examen de admitere in Barou si din cauza asta ma intereseaza sa aflu daca ii va fi recunoscuta diploma de licenta din Franta aici in tara.
Cel mai recent răspuns: Avocat Alexandru Gheorghe , Avocat 20:44, 1 Septembrie 2009
Din cate cunosc poate profesa numai daca are aceeasi calitate in Franta, adica este avocat acolo si poate deschide un birou in Romania.
Cei de la Uniune cunosc toate aspectele acestea.
Poate fi incadrat si in functia de consilier juridic, numai daca diploma ii este recunoscuta de catre autoritatile competente din tara.

Recunoasterea diplomei este facuta de catre Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.
[ link extern ]
Intr-adevar ar putea profesa daca diploma i-ar fi recunoscuta in Romania, insa avand in vedere faptul ca intreg studiul de drept se bazeaza pe coduri si legi existente la momentul respectiv, este greu de crezut ca acest absolvent din Franta cunoaste codul muncii sau codul familiei din Romania. Chiar si un avocat care doreste sa se inscrie pe tabloul vreunui Barou din tara trebuie sa sustina un examen de limba si de cunostine a dreptului romanesc. Exista diferente majore intre sistemele de drept din Romania si din alte tari, desi suntem mai aproape de cel francez, decat cel anglo-saxon, totusi aceste diferente exista. Poate ca se poate echivala cu vreo 20 de examene de diferenta...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic in uk ramona.popa ramona.popa Buna ziua, As dori sa va supun atentiei o problema referitoare la capacitatea unui consilier juridic roman de a reprezenta o firma din UE. Poate sa fie tot ... (vezi toată discuția)
Echivalarea studiilor de drept facute in strainatate pisicapisica pisicapisica Am absolvit o facultate de drept din strainatate (UE) si am primit un atestat de echivalare de la MEN, cu urmatoarele mentiuni: \"In baza prevederilor OMECT ... (vezi toată discuția)
Echivalare studii andreibb andreibb Buna seara, Ma adresez Dumneavoastra in speranta ca mi-ati putea lamuri o intrebare. Am absolvit o facultate de drept din strainatate (UE) si am primit ... (vezi toată discuția)