avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartament cumparat cu contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartament cumparat cu contract de inchiriere

Buna ziua,

am cumparat un apartament pe data de 1 decembrie 2016 de la o firma.
Apartamentul are un contract de inchiriere insa nu e notat in CF. Locatarul nu vrea sa paraseasca apartamentul doar cu o notificare de 60 de zile, din data de astazi, termen de notificare specificat in contract.

Noul cod civil , articolul 1811:

CAPITOLUL V
Contractul de locaţiune

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1811
Opozabilitatea contractului de locaţiune faţă de dobânditor
Dacă bunul dat în locaţiune este înstrăinat, dreptul locatarului este opozabil dobânditorului, după cum urmează:
a) în cazul imobilelor înscrise în cartea funciară, dacă locaţiunea a fost notată în cartea funciară;
b) în cazul imobilelor neînscrise în cartea funciară, dacă data certă a locaţiunii este anterioară datei certe a înstrăinării;
c) în cazul mobilelor supuse unor formalităţi de publicitate, dacă locatarul a îndeplinit aceste formalităţi;
d) în cazul celorlalte bunuri mobile, dacă la data înstrăinării bunul se afla în folosinţa locatarului.


Am cateva intrebari:

1. Din noul cod civil inteleg ca contractul de locatiune nu imi este opozabil. Deci as putea sa il dau pe chirias afara, teoretic de maine. Corect ?

2. Daca nu vrea sa paraseasca apartamenul, politia ma poate ajuta in acest sens? Sau trebuie sa il dau in judecata?

3. Notificarea de 60 de zile, daca se aplica, trebuie formulata de mine, in baza vechiului contract sau de catre firma de la care am cumparat apartamenul ?


va multumesc
Cel mai recent răspuns: SethBV , utilizator 20:45, 8 Decembrie 2016
1. Discutabil, trebuie vazut daca dv. cunosteati dinainte existenta lui.
2. Nu.
3. Trebuie intocmita de cel interesat de eliberarea imobilului.
Mie mi s-a comunicat verbal ca exista un chirias pe care l-am si vazut cand am vizionat apartamentul. Nu am facut nici o promisiune in sensul inchirierii viitoare. De ce nu s-ar aplica articolul 1811 ?

Daca fac notificare din ziua de azi, notificare la un contract facut anterior de firma vanzatoare, ma intreb cum voi putea declara la fisc acesti bani ? Banuiesc ca sunt indreptatit sa primesc chiria si pe perioada anterioara notifcatii si in care am fost deja proprietar (1 dec - 8 dec), corect?
Se aplica si 1811 si 1812. Ii declarati in baza actelor pe care le veti avea, depinde care vor fi alea: ori contract nou cu chiriasul opri cel vechi plus notificarea, dupa caz.
Multumesc pentru raspunsuri. In final cred ca o sa fac un act aditional cu schimbare de parti la contractul initial si in acelasi document o sa stabilim data incheierii contractului respectand perioada de notificare. Asta ptr ca nu vreau scandal :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere dupa vanzare imobil Krusht Krusht Buna ziua Societatea comerciala la care sunt angajat are un contract de inchiriere pentru un birou care recent si-a schimbat proprietarul. Noul proprietar ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)
Cumparare spatiu inchiriat Vioricamiron Vioricamiron Buna ziua. Avem un magazin intr-un spatiu care face parte dintr-un spatiu mai mare. Proprietarul de la care am inchiriat a vandut spatiul ( inclusiv sectiunea ... (vezi toată discuția)