avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suma de plata gresita in procesul verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suma de plata gresita in procesul verbal

Buna ziua, astazi am primit o amenda iar cand am citit mai bine continutul procesului verbal am constatat ca suma de plata in 2 zile lucratoare este gresita. Gresite sunt si punctele de amenda, fiind cu unul mai mult. De suma ce sa mai zic. Amenda este de 3000 de lei, la plata in 2 zile este trecuta suma de 812.50 lei. In total sunt 24 puncte amenda, iar la rubrica "puncte amenda" e trecut "25". Am sanse de castig in cazul unei contestatii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2017
PPStm, utilizator
Cel mai recent răspuns: PPStm , utilizator 13:14, 22 Ianuarie 2017
Pentru nerespectarea carui articol ati fost sanctionat?
Pentru folii neomologate (amenda maxima, 20puncte si pentru nerespectarea indicatiilor politistului) E o poveste complicata, oricum voi face contestatie deoarece am foarte multe motive intemeiate, probate cu martori. Voiam sa stiu daca aceasta greseala va avea si ea vreo "greutate" in proces
Art.98 din Codul rutier prevede:
(1) Amenzile contraventionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(2) Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului.
(3) Contraventiilor prevazute în prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, în functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea îl prezinta.
(4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda

Art.109 din Codul rutier prevede:
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de catre politistii de frontiera.
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(3) În cazurile prevazute la alin.(2), procesul-verbal se poate încheia si în lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionându-se aceasta în procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.
(4) Forma si continutul procesului-verbal de constatare a contraventiei se stabilesc prin regulament.
(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.


Dvs. ati fost sanctionat cu 4 puncte de amenda din clasa a II-a de sactiuni si cu 20 de puncte amenda din clasa a IV-a de sanctiuni, adica cu 3000 lei. Daca platiti amenda in 2 zile veti plati jumatate din minimul de amenda din fiecare clasa de sanctiune, adica (4+9)/2 = 6.5 puncte amenda,adica 812.50 lei. Agentul de politie nu a gresit la calcule. Grabiti-va sa va platiti amenda. Este o mare diferenta intre cele doua sume.

ing. Ioan Ciobanu
Va multumesc pentru clarificare. Eu aveam impresia ca se plateste jumatate din totalul amenzii scrise de politst. Nu m-am mai lovit de acesta problema deoarece tot timpul am primit minimul amenzii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie peujen peujen Buna ziua, Astazi am luat o amenda de circulatie 10 puncte amenda adica 1250 ron si 6 puncte penalizare.La rubrica de plata in 48 de ore politistul a trecut ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal santionare neacodare de prioritate pietoni - nulitate absoluta allexs96 allexs96 Buna seara si bine v-am gasit ( fiind nou pe acest forum ), multumesc pentru initiativa. Va scriu in acest moment fiind intr-o situatie ingrata pentru mine, ... (vezi toată discuția)
Ce amenda am luat daca nu am procesul verbal ancasni ancasni Buna ziua, Cum pot sa aflu ce amenda am primit daca nu am procesul verbal? Cunosc doar seria si numarul acelui proces verbal. Multumesc. (vezi toată discuția)