avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Doresc sa aflu daca îmi desfasor activitatea legal
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Doresc sa aflu daca îmi desfasor activitatea legal

Buna seara, ma numesc Ionel ! Din anul 2015 mi-am deschis PFA si m-am încadrat la norma de venit fixa iar la fiecare 3 luni îmi plătesc dările la stat(1100-1200lei), lunar încasez in cont între 20000-30000 lei, țin sa Menționez ca lunar șefului ii tai facturi cu sumele intrate in cont...as dori sa îmi Spune-ți daca ma aflu in legalitate ? Daca asa cum procedez este corect ? Ce ar trebui sa fac mai departe cu chitanțele ce îmi ramân mie ? Ar trebui sa mai plătesc impozit pe sumele intrate in cont ? Va mulțumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:49, 22 Ianuarie 2017
Din moment ce ati optat ca sa fiti impozitat pe norma de venit, impozitul pe venit dar si contributiile sociale sunt calculatate fata de valoarea normei de venit stabilita anual de catre cei de finante pentru codul caen respectiv, indiferent daca incasati efectiv mai mult sau mai putin. Vi se aplica prevederile din codul fiscal art. 69 - Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit

(1) În cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente, altele decât venituri din profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, definite la art. 67 , venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității.

.............

(8) Contribuabilii care desfășoară activități pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligația să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidență fiscală și nu au obligații privind evidența contabilă.

(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real. Această categorie de contribuabili are obligația să completeze corespunzător și să depună declarația privind venitul estimat/norma de venit până la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României, la sfârșitul anului fiscal.

Aveti in vedere sa nu cumva sa va incadrati la art. 316 cod fiscal - înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA
...
b) dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1), în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau a depășit acest plafon;

Plafonul este 220 000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul impozit la trecerea de la norma la sistem real? Viorel112 Viorel112 Daca am un PFA la norma si intr-un an am depasit 100.000 EUR, atunci doar pentru anul viitor voi plati impozitele in sistem real, sau si pentru anul depasirii ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit platitor de tva maiaiarina maiaiarina Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Daca un PFA la norma de venit platitor de TVA depaseste in decembrie 2015 plafonul de 100.000 eur, dar ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit androceul1948 androceul1948 Buna ziua, V a rog sa-mi spuneti ce taxe plateste un PFA activitati independente,programare,daca este inregistrat ca PFA cu norma de venit.Impozit 16% plus ... (vezi toată discuția)